Klik venligst
MAT & DRYCK 2023-02-17 KL. 11:50

Ny vinbar vill bli mötesplats i Båstad

Av Joakim Ormsmarck

På första parkett vid Köpmansgatan öppnar till försommaren Ferdinand Vinbar. Satsningen, som är ett riktigt familjeföretag, frontas av den meriterade kocken och sommeliern Martin Brag. Kombinationen mellan maten och drycken är i fokus och den lokala touchen utlovas.

Ny vinbar vill bli mötesplats i Båstad
Helen Stoye och Martin Brag står tillsammans med familjen bakom Båstads nyaste mat- och vinsatsning. Foto: Joakim S Ormsmarck

Martin Brag är ett välkänt namn för den mat- och vinintresserade. Han har arbetat som kock under hela sitt yrkesverksamma liv, bland annat hos Aquavit i New York och Rockpool i Australien. På hemmaplan har han bland annat arbetat som kökschef på Pontus! och som kreativt ansvarig på Ett hem. Även Nobelbanketten och rollen som personlig kock för Kungafamiljen på Öland finns med i CV:t. Plus en silvermedalj från Årets Kock 2014.

Men nu kommer med andra ord Martin Brag till Båstad där han tillsammans med svärföräldrarna startar upp Ferdinand Vinbar på Gamlegården mitt i byn.

Vad är det ni ska hitta på?
– Vi ska skapa den mötesplats vi själva saknat skulle man kunna säga. En plats där mat och dryck möts och där alla ska känna sig välkomna. Vi kommer att arbeta med en levande meny och vinlista där vi helt enkelt anpassar oss efter de råvaror vi har och de viner vi fastnar för. Får vi tag på en fantastisk bit kött från Lindegrens så jobbar vi med den, sedan en annan gång kanske det är färska skaldjur eller primörer, berättar Martin.

Både Martin och Helen Stoye, som är den som håller samman projektet, betonar viljan att arbeta så lokalt det är möjligt. Såväl när det gäller råvaror som dryck.
– Vi vill främja det lokala, lyfta fram lokala viner, kött, råvaror och allt annat som Bjäre och regionen har att erbjuda. Här finns verkligen så mycket att som kock jobba med, säger Martin.

Vinbaren kommer att vara öppen året om men öppettiderna kommer att variera. Helen berättar att öppningen är den första juni och därefter blir det sju dagar i veckan under högsäsongen.
– När vi sedan kommer in på lågsäsong kommer det kanske att bli fyra dagar, vi har inte spikat detta utan vi vill att allt ska få växa fram så att vi lär känna gästerna och hittar det som passar Båstad helt enkelt, menar Helen.


Bocuse d'Or Sweden. Coach Martin Brag, kandidat Jimmi Eriksson, commis Thilda Mårtensson, president Tommy Myllymäki. Foto: Pressbild


Hur ser det ut med personal i dessa utmanande tider?
– Vi arbetar med det just nu och hoppas kunna hitta personer som dels delar vår vision men som samtidigt vill vara med och sätta sin prägel på baren, säger Helen.

Begreppet vinbar förpliktigar – hur kommer utbudet att se ut?
– Vi kommer att ha ett brett utbud av viner på glas och där håller vi just nu på att bygga upp vårt sortiment. Ambitionen är att arbeta med olika leverantörer och inte köpa hem så mycket av varje vin. För att dels kunna handplocka det vi vill ha och dels kunna överraska gästerna, menar Martin.

Slutligen, vem är Ferdinand?
– Det är faktiskt mina barns morfar som inte är med oss längre, som en liten hälsning till det förflutna skulle man kunna säga, avslutar Helen.