MAT & DRYCK 2022-04-04 KL. 08:41

Ny vodkasatsning på lokalproducerad färskpotatis från Dalen

Av Joakim Ormsmarck

Dryckerna har på senare år kommit att bli alltmer centrala i våra matliv och inte minst då de lokalproducerade. Nu lanserar bjäreföretaget Kattegat Farmings en ny vodka som får sin smak från den färskpotatis som den är gjord av. Potatisvodkan görs enbart av en sorts potatis och varje års batcher får en helt unik karaktär beroende på potatissort, odlings- och väderförhållanden under året.

Ny vodkasatsning på lokalproducerad färskpotatis från Dalen
Potatissorten Estelle odlas idag enbart på Bjärehalvön och har fått sitt namn från kronprinsessan.

Kattegat Farming är det nya märket som gör all sin vodka på färskpotatis. Bakom den nya produkten står ett team av vodkaveteraner, erfarna potatisodlare och smakexperter. Kanske känner du att något låter bekant med upplägget och det är i så fall inte så konstigt då vi för ett tiotal år sedan kunde bekanta oss med Karlssons Vodka, även denna producerad på färskpotatis från Bjäre.


Att göra vodka på potatis är gammal tradition i Sverige men att göra det på färskpotatis är däremot inte vanligt förekommande då den låga mängden stärkelse i potatisen gör att det krävs mycket stora mängder av färskpotatisen för att få fram slutprodukten berättar företaget i ett pressmeddelande.

– Det är verkligen en galen idé att göra vodka av färskpotatis som är så låg i stärkelse och nästan omöjlig att destillera. Vår vintage vodka bygger på många års erfarenhet från industrin, envishet och ihärdighet. Det vi nu har tagit fram är helt unikt och du har aldrig smakat en vodka som denna, säger Peter Ekelund medgrundare av Kattegat Farming.

All potatis i vodkan kommer från Kattegat Farmings fält på Bjärehalvön i Skåne och är odlad av Dalen Potatis som är kända för sina fina färskpotatisar. Hur stora batcherna av den exklusiva vodkan blir är helt beroende på årsskörden. 2021 odlades potatissorten Estelle på fältet. Döpt efter prinsessan är den en potatis som inledningsvis endast odlas hos utvalda gårdar just runt Bjäre.

Kattegat Farming har nu släppt tre olika vodkasorter; Estelle 2021, Solist 2008 och Gammelsvensk Röd 2006. Vodkan har fått sina namn från de olika potatissorterna.