MAT & DRYCK 2021-08-01 KL. 11:00

Ny vy för Wai när han bytte från Wyy till Wai

Av Joakim Ormsmarck

I mer än femton år har Wai Huynh drivit Malens Krog och under sommarhalvåret har vi kommit att vänja oss vid att hitta honom i Båstads hamn. Där han drivit både Nudelboden och Wyy men i sommar får vi ta cykeln över länsgränsen för att hitta den nya satsningen.

Ny vy för Wai när han bytte från Wyy till Wai

Efter att den fastighet han hyrt under några år, där Wyy legat, såldes stod Wai utan sommarjobb skulle man kunna säga. Att Malens Krog stänger ner sommartid har blivit en tradition så nu handlade det alltså om att hitta något nytt att satsa på.
– Det är självklart att jag gärna fortsatt att driva verksamhet i hamnen i Båstad men hamnbolaget gjorde bedömningen att de befintliga aktörerna satsat så mycket inför denna säsong så de ville inte ta in fler, det respekterar jag, inleder Wai.

– Jag började titta på andra alternativ och Skummeslövsstrand kändes helt rätt, fortsätter han och tittar ut över havet. Det här läget är helt fantastiskt, det ligger inte vid stranden utan på stranden och ändå går det att parkera precis intill.

Med hjälp av två nyinköpta containers har Wai byggt upp sin strandrestaurang, som fått heta just Wai. I den ena ligger kök och bar och i den andra säljs glass från Lejonet & Björnen. Allt knyts samman av ett större trädäck med servering. Men vad är skillnaden mellan att jobba i Båstads och Skummeslövsstrand då?
– Egentligen är det kanske inte så stor skillnad men kanske är folk lite mer avslappnade här än nere i hamnen. Det blir mer familjekänsla här tror jag, men samtidigt har jag många gäster från Båstad också som tar cykeln hit och det är kul att gästerna följer med när vi flyttar på oss.

Wai har öppet alla dagar i veckan om vädret tillåter det och tanken är att ha öppet fram till mitten av augusti. När nu en stor del av sommaren passerat ber vi avslutningsvis Wai att summera första sommaren med Wai, blev det som han tänkt?
– Det har faktiskt blivit ännu bättre än jag kunnat hoppas. Är det bra väder är stranden fylld av människor och vi är den enda serveringen här nere, så då är det väldigt mycket att göra. Men samtidigt, regnar det är här inte en enda person, skrattar Wai.

Text & foto: Joakim S Ormsmarck