MAT & DRYCK 2022-10-23 KL. 13:00

Så sänker du dina matkostnader

Av Martin Wingren

Skippa storhandlingen och leta kort datum.

Så sänker du dina matkostnader

Glöm rådet att storhandla en gång i veckan – handla hellre fler gånger och mindre. Det tycker Jenny Bäcklund som på instagram under ”Mat för snåla och fattliglappar” tipsar om hur man kan tänka för att få ned kostnaderna.
– När du storhandlar så köper du för mycket färskvaror som du inte hinner äta upp. Du vill ha allt hemma och så trycker du in allt i kylskåpet. Men om du istället handlar fler gånger så blir du mer medveten om priser i olika butiker, säger hon.

Det var efter att sonen blivit sjuk i cancer och maken i samma veva blev arbetslös som Jenny Bäcklund började se över hushållskostnaderna för att få råd med det som familjen behövde. I februari 2021 startade hon instagramkontot i ämnet och efter att tv-kända kocken Siri Barje tipsat om denna ökade antalet följare snabbt. Idag följer över 100 000 Jennys tips.

Ett knep som Jenny Bäcklund använder sig av för att få ned familjens matkostnader är att leta efter saker där bäst före-datumet närmar sig.
– Det var längesedan jag köpte kött för ordinarie pris, säger hon och öppnar dörren till kylskåpet där flera förpackningar med röda ”Kort datum”-lappar samsas med genomskinliga burkar.


Jenny Bäcklund finns på instagram under ”Mat för snåla och fattliglappar”.


– I kylskåpet vill jag lätt kunna se vad som finns. Det är även bra att ha sakerna på en viss hylla så att du alltid vet vad du har, så att du inte glömmer att du har något. Jag behöver se om jag till exempel delat en citron och sedan sparat den någonstans, fortsätter Jenny.

Hon berättar att familjens inköp av livsmedel och annat nödvändigt till hushållet, för två vuxna och ett barn på nio år i deras fall, hamnar på runt 44 000 kronor. Varav 37 000 kronor för mat, vilket är betydligt mindre än hos många familjer som hör av sig till henne för råd och tips - en del kan ha livsmedelskostnader på upp till 10 000 kronor i månaden, enligt Jenny.
– Vi har blivit så vana och bekväma vid att allt ska finnas i hemmet hela tiden. När du näthandlar så klickar du i saker så att det ska finnas hela veckan, då blir det också att du dricker juice om du har tre förpackningar istället för att dricka vatten som du kanske hade gjort annars. Det är även vanligt att man slänger mat som egentligen kan ätas.