Backahill beskriver sitt projekt Sollyckan som ett boende för äldre som du faktiskt vill flytta till, i motsats till ett som du är tvungen att flytta till för att förmågorna tryter. Man poängterar att tanken är ett boende som inte bara är för de som har ett vårdbehov utan även för de som kommit upp i åren och helt enkelt vill ha ett enkelt, centralt och socialt boende.

Bjäre NU träffar Dag Thulin, som ansvarar för marknad och projektutveckling på Backahill, för att få veta lite mer om Sollyckan som planeras i kvarteret Båtsmannen, i centrala Båstad.
– Det koncept som vi arbetat fram här är specifikt för den här platsen men vi tänker oss kunna använda samma utgångstankar på fler orter, fast alltid anpassad till sin plats, inleder Dag Thulin. Vårt mål har varit att skapa ett boende för äldre som de faktiskt vill flytta till, kanske redan när barnen är utflugna och villan börjar kännas jobbig att ta hand om.

Dag berättar att boendet är anpassat till äldre, och kanske ensamma, genom att det kretsar runt ett socialt sammanhang där man ser varandra och därmed får en gemenskap. Man har lite koll på varandra helt enkelt.
– Man kan stänga sin dörr och vara för sig själv men man kan också vistas i det stora gemensamma rummet som är den invändiga trädgården. Där kan man umgås otvunget, på neutral mark. Har man gäster så tar man fikakorgen med och sätter sig i trädgården istället för att för att kura i sin lägenhet.

Trädgården som Dag refererar till är under glastak och kommer att ha ett behagligt, nederbördsfritt och frostfritt medelhavsklimat. Den kontrollerade temperaturen är också bra ur både ett energiperspektiv och ett komfortperspektiv. Solen värmer upp luften som sedan används, via värmeväxlare, till varmluft in till lägenheterna, vilket ger ett dragfritt klimat. Och frånluften nyttjas sedan för att hjälpa till att värma innergården när så behövs.
– Detta är en teknik som arkitektkontoret jag började praktisera på i min ungdom experimenterade med på ett par projekt med glasgårdar på 1980-talet som vi nu kan dra nytta av, vilket känns oerhört roligt, berättar Dag.


Innergården, eller trädgården som det faktiskt är, har ett stort glastak och ett klimat som för tankarna till medelhavets sköna dagar.

Begreppet hållbarhet är ett av de kanske hetaste begreppen i vårt samhälle idag och i det omfattas många olika aspekter. I arbetet med Sollyckan har hållbarhet haft en central roll från starten och med det menas såväl den ekologiska som den sociala.
– Den faktiska byggnaden är en förtätning av samhället, vilket bidrar till att spara odlingsmark vilket kommer att vara en bristvara inom kort om man inte minskar takten på utbredning av våra samhällen, menar Dag. Samtidigt frigörs det sannolikt ett antal villor som yngre familjer kan flytta in i och hjälpa Båstads demografi något. Den sociala aspekten av hållbarheten finner vi i den sociala boendeformen som motverkar ensamhet och bidrar till friskare och tryggare människor. Den sociala hållbarheten omfattar saker som bra bostäder, meningsfull sysselsättning, fritid, umgänge, upplevelser, kultur osv. Utan dessa saker mår vi inte bra.

Sollyckan kommer att ha cirka 30 lägenheter i olika storlekar från 52 till 107 kvadratmeter och upplåtelseformen är som bostadsrätter. Som bostadsrättsinnehavare har man tillgång till alla de bekvämligheter som erbjuds i fastigheten, från trädgården och gemensamhetslokal till SPA och behandlingsrum.
– Vår tanke är även att skapa några verksamhetslokaler längs Köpmansgatan, avslutar Dag. Dessa kommer att kunna ha ingång såväl från gatan som inifrån trädgården. Sedan blir det även en takterrass där man kan se ut över Laholmsbukten.

Än så länge är Sollyckan en vision och ett projekt som Backahill arbetar för att förverkliga, målsättningen är att kunna starta upp arbetet fullt ut under 2021 men redan nu går det att anmäla sitt intresse för att få löpande uppdateringar eller se mer om hur projektet kommer att se ut.

TEXT: JOAKIM S ORMSMARCK