Med orterna i fokus. Först Förslöv.

1052

Det händer mycket i Förslöv. Nya tågstationen har blivit en självklarhet nu nästan tre år efter tunnelinvigningen. Skolan ska genomgå stor renovering, nya Skogsbyns förkola är klar. Återvinningscentral kommer troligen att etableras på orten och då först som en provisorisk i anslutning till industriområdet. Det område där Bjäre Kraft har sina nya lokaler och flera av kommunens framgångsrika företag har sin verksamhet. Äldreboendet Haga Park har börjat byggas och nya bostadsområden planeras. Restaurang Ellis och Sjöholms bageri ger nu Förslövsborna nya möjligheter till mat och fika.

Det är onekligen mycket nytt på gång men många blev också besvikna över att bolaget Bankomat nyligen har tagit bort bankomaten som låg i tidigare Swedbanks lokaler. På Facebook har folk skrivit om hur dåligt det är att det inte går att ta ut kontanter längre. Att vissa pensionärer gärna tar ut pengar flera gånger per dag då det är farligt att ha för mycket kontanter i plånboken. Men kortet som ni tar ut kontanter med går ju även att betala med direkt på matbutiken eller andra ställen där inköp görs. Vill man nu verkligen ha tryckta papperspengar i väskan så går ju det att lösa på ICA. Framtiden är på väg och jag tror inte att bristen på bankomat i byn gör Förslöv till ett sämre ställe.

I detta nummer kommer vår första del om vad som händer i orterna. Och det är just om Förslöv. Framöver kommer vi även skriva om Grevie, Torekov, Västra Karup och Östra Karup. På alla platser finns det otroligt drivna människor som lägger stor tid på att utveckla och bevara bygderna.

Sen kommer vi till tryggheten här på Bjäre. Den nya trygghetsmätningen har landat och det är precis som tidigare oron för inbrott i privata bostaden som toppar. Enligt polisen är risken för att drabbas för bostadsinbrott ganska liten men alltid en realitet. Att vi alla som bor här och inte vill ha inbrott gör vad vi kan för att förhindra det hela gör skillnad. Egna åtgärder så som belysning, DNA-märkning, bra lås och larm lägger en bra grund. Med grannsamverkan och uppmärksamhet om vad som pågår i närområdet minskar risken att utsättas för inbrott än mer.

Plats två på vad vi Bjärebor oroar oss för är bilar som kör för fort. Där ser polisen att det finns de som tokkör och utgör en mycket stor fara. De vill och försöker ta dessa personer men sen är det ofta de som själva klagar över att andra kör fort som själva gör det.

Så en samvetsfråga: Kör du lagligt? Håller du hastigheten?

Julmarknaderna står inför dörren. I veckans tidning finns information om dessa och erbjudanden från våra lokala handlare som bjuder på julkänsla och hoppas att vi tillsammans står för uttalandet ”Handla lokalt”.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU