Klik venligst
Klik venligst
NÄRINGSLIV 2020-10-11 KL. 09:48

40 företag delar på 7,5 miljoner

40 företag delar  på 7,5 miljoner

Totalt 40 företag i Båstads kommun har beviljats omställningsstöd för att klara sig igenom den ekonomiska smäll som coronapandemin inneburit. Totalt handlar det om drygt 7,5 miljoner som fördelats mellan företagen.

Omställningsstödet är ett tillfälligt stöd för företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars och april i år jämfört med föregående år på grund av den rådande pandemin. Den första september avslutades ansökningsperioden och nu står det klart vilka företag det är som beviljats stöd. Ytterligare företag kan komma att tillkomma då det enligt Eva Brodén, verksamhetsutvecklare för omställningsstödet på Skatteverket, finns en del ansökningar kvar som kräver en lite längre utredning.

I Båstad är GRAM Hotels den verksamhet som fått det största stödet beviljat, totalt har koncernen fått strax under 3,5 miljoner i stöd för Hotell Skansen, Hotel Riviera Strand samt Torekov Hotell. Marcus Thuresson är nytillträdd VD för koncernen och han är tacksam för det stöd som verksamheterna fått.
– Under den perioden tappade vi runt 55 procent i omsättning, inleder Marcus. Så det är självklart att detta stöd hjälper oss mycket. Tillsammans med de korttidspermitteringar och permitteringar vi genomförde så har vi tagit oss igenom det hela på ett så bra sätt som varit möjligt känner jag.Staplarna ovan visar de tio företag som fått de största omställningsstöden i Båstads Kommun.

Riksdagen har nyligen sagt ja till att omställningsstödet ska förlängas till att även innefatta perioden maj till juli och Marcus bekräftar att GRAM Hotels även sett över möjligheten till fortsatt stöd.
– Vi kommer att söka stödet för maj månad men juni och juli gick faktiskt så pass bra att vi inte är berättigade att söka, vilket såklart känns väldigt bra. Vi hade överlag en mycket bra sommar på hotellen och jag är väldigt stolt över våra medarbetare som hanterade en situation som var helt ny för oss alla.

Bland övriga företag som fått ta del av omställningsstödet finns allt från företag inom restaurang- och upplevelseindustrin till optiker, gym, medieproduktion och butiker. Summorna som beviljats sträcker sig från enstaka tusenlappar upp till miljonbelopp. Ett av de företag drabbats hårdast under pandemin är Ängelholms Flygplats AB som hade sitt säte i kommunen. Jonas Nyström är ekonomichef i bolaget som nyligen bytte ägare.
– Jag brukar lite skämtsamt säga att jag arbetar i fel bransch vid fel tidpunkt och lite så är det kanske, inleder Jonas. Att vår bransch haft det tufft lär väl inte ha undgått någon och såklart är det väldigt positivt för oss att vi får ta del av detta stöd, eftersom vi inte varit berättigade till någon annan form av hjälp under pandemin. Sedan är stödet baserat på driftskostnaderna vilket innebär att det är hårt reglerat vad vi kunnat söka för.

Ängelholms Flygplats AB fick totalt 1,7 miljoner för perioden mars-april då de tappade runt 60 procent av sina intäkter. Under våren och sommaren har också en fjärdedel av personalen fått sägas upp, i två omgångar, vilket varit en förutsättning för att överleva och ställa om inför en lite mer osäker framtid då ingen vet när, och om, allt återgår till som det var innan pandemin. Om bolaget ska söka det förlängda stödet är dock osäkert i dagsläget.
– Vi ser över de möjligheterna just nu och vi är helt klart berättigade utifrån det tapp vi haft även under dessa månader, dock är det osäkert om vi kan söka det då vi idag är en kommunal verksamhet i och med att vi har nya ägare. Men vår förhoppning är såklart att kunna söka det för pengarna behövs absolut, avslutar Jonas Nyström.

Trots att våren och sommaren varit turbulent på många sätt är både Marcus Thuresson och Jonas Nyström optimistiska inför framtiden. GRAM Hotels har haft en bra sommar med hög beläggning på hotellen och inför hösten har konferenserna börjat bokas på igen.
På flygplatsen är verksamheten igång igen sedan i juni månad även om den än så länge är i begränsad form som motsvarar ungefär en tredjedel av hur det såg ut innan pandemin slog till.

Även landets nyhetstidningar har fått stöd utifrån det annonsbortfall som pandemin inneburit. Totalt har mediestödsnämnden fördelat 150 miljoner kronor till 217 tryckta nyhetstidningar runtom i landet. En av dessa är Bjäre NU som beviljades 148 284 kronor.

Text: Joakim S Ormsmarck
Foto: Hotell Skansen