Av Johan W Jönsson
LRF Laholm blixtkallade till informationsträff efter det konstaterade fallet av Blåtunga i kommunen. Drygt 100 personer kom för att bland annat lyssna på länsveterinär Marie Baaz.
– Jag upplevde det som en bra träff där vi fick svar på många frågor. Vi får följa utvecklingen de kommande veckorna och hoppas att vi inte drabbas allt för hårt, säger LRF Laholms ordförande Anders Nilsson.
I fredags konstaterades blåtunga på ett djur på en gård i Laholms kommun. Det är det första fallet av virussjukdomen i kommunen och det andra i landet på 15 år.
Det skapar av förklarliga skäl mycket frågor och Anders berättar att många frågetecken rätades ut på träffen. Samtidigt finns det också en del frågor kvar.
– Är det enstaka fall så mäktar vi med det men blir det tio eller fler på varje gård vet jag inte hur vi ska klara av det. Då blir det allvar, konstaterar Nilsson.
– Ska man sonda vatten i så många djur så är sysselsättningen räddad. De som är drabbade här i närheten har lagt många timmar på att få vatten i det djuret och har gjort ett bra jobb.
Den drabbade kon i Laholms kommun är på bättringsvägen. Det som bland annat händer vid Blåtunga är att svalg och tungrot svullnar upp. Det sjuka djuret kan inte svälja.
Länsveterinär Marie Baaz och Anders Nilsson som är ordförande i LRF Laholm. Foto: Kerstin Nilsson/LRF
En fråga som fanns var kring flytt av djur. Sverige är just nu stängt för export av idisslande djur utomlands. Däremot får djur flyttas inom landets gränser.
– En annan fråga är vilka djur som ska prioriteras och tas hem. De som är känsligast för det här är kanske de som är dräktiga och på väg, säger Anders.
Enligt Nilsson var det ”blankt nej” på spörsmålet kring om insektsmedel fungerar mot smittbärarna svidknott. Men själv använder han insektsmedel.
– Vi är nog en del som gjort det i alla fall i förebyggande syfte och det har vi gjort hela säsongen. Jag kommer fortsätta, så får det hjälpa om det kan, säger Anders.
Vaccination ska ske i samråd med respektive besättningsveterinär. Vid vaccination av kreatur tar det sex veckor från vaccineringstillfället innan djuret har någorlunda skydd.
– På samma gång säger man att vaccinet inte är 100-procentigt. Men djuren ska inte bli lika sjuka. Om sex veckor är vi inne i november månad och då lär vi inte ha några knott.
Vid vaccination nu hade det behövts boostas med en vaccination till i mars månad inför nästa betessäsong. Bönderna får betala vaccinet själva och det kostar 40-50 kronor per dos.
Över 100 personer kom för att delta vid informationstäfen kring Blåtunga som LRF Laholm med kort varsel kallat till. Foto: Kerstin Nilsson/LRF
Kommer du att vaccinera dina djur?
– För min del som har 700-800 djur handlar det om ett sexsiffrigt belopp. Då börjar man fundera. Jag kommer inte att göra det nu. Inför nästa betessäsong fattar jag ett nytt beslut.
Anders kommer dock att ta hem eller flytta dräktiga djur. Han vill inte ha dem på bete i eller kring skog, utan på mer blåsiga beten där svidknotten inte trivs, eller inne i stallarna.
– Vi är lite besvikna på våra myndigheter. Misstänkte man att det här skulle ske för ett år sedan, varför har man då inte jobbat hårdare med upplysning och varit ännu snabbare med vaccin?
Även om Blåtunga inte funnits i Sverige på 15 år så har virussjukdomen ändå förekommit i länder som Nederländerna, Belgien och Tyskland, alltså på relativt nära håll, på senare år.
– Länsveterinär Marie Baaz var väldigt duktig på att informera. Hon delgav allt hon visste och även våra egna veterinärer i södra Halland lät oss veta allt de fått lära sig, berömmer Anders.
Han tycker att det är bra att beteslagsstiftningen diskuteras. Anders menar att många av hans mer värdefulla djur kanske mår bättre på stall än att gå ute och riskera bli smittade av Blåtunga.
– Diskussionen kring beteslagstiftningen är högst aktuell. Vi är avvaktande och får se vad som händer de kommande veckorna. Så får vi ta ställning därefter.
Under tisdagen konstaterades det andra fallet av Blåtunga i Halland. Ett får i Falkenberg har smittats. Anders tror att fler fall kommer uppdagas inom det närmaste.
– Det finns prover inne på analys, så det lär tyvärr poppa upp fler fall. Det är lite oroväckande. Något enstaka per gård reder vi ut. Men blir det fler så blir man svett i pannan.
Anders Nilsson är ordförande i LRF Laholm och driver Våxtorps lantbruk AB. Foto: Johan W Jönsson
Fakta:
Vad ska man tänka på som djurägare?
Det är viktigt att vara uppmärksam på symtom. SVA och Jordbruksverket har sammanställt bra information för djurägare. Vid misstanke om sjukdom ska veterinär kontaktas.
Vilka djur drabbas?
Blåtunga drabbar nötkreatur, får, getter och kameldjur. Sjukdomen smittar inte människor men kan skapa stort lidande för djur. Det kan också bli stora ekonomiska förluster för djurägaren.
Hur sprider sig viruset?
Viruset sprids via svidknott som i sin tur kan transporteras långa sträckor med hjälp av vinden. Sjukdomen kan också spridas till nya områden genom förflyttning av infekterade djur och sperma.
Är sjukdomen farlig för människor?
Den är helt ofarligt för människor. Det är heller inte farligt att förtära mjölk och kött från smittade djur.
Är man orolig och vill få stöd som djurägare?
Kontakta LRF:s omsorgsgrupp i din region.
Källa: LRF