NÄRINGSLIV 2022-10-27 KL. 13:00

Byggkonjunkturen väntas dyka i nordvästra Skåne

Av Rickard Gustafsson

Bygginvesteringarna i nordvästra Skåne förväntas sjunka med 14 procent under nästa år. Det spås i en konjunkturprognos som Byggföretagen presenterat. Nedgången är större än riksgenomsnittet.

Byggkonjunkturen väntas dyka i nordvästra Skåne
Uppgången inom byggsektorn i nordvästra Skåne ser ut att stanna av under 2022 för att vika under 2023, enligt Byggföretagens konjunkturprognos. Foto: Bildbyrån

Byggföretagens prognos för hur konjunkturen utvecklar sig i Sverige tyder på att byggsektorn är på väg in i en lågkonjunktur.

Enligt rapporten kommer investeringarna i bostäder, lokaler och anläggningar krympa med nästan tio procent under 2023. Framför allt är det minskat bostadsbyggande som tynger den nationella byggkonjunkturen men skillnaderna mellan olika regioner är dock stora.

Nordvästra Skåne spås bli en av de regioner som kommer uppleva de största nedgångarna.
2021 investerades totalt 18,1 miljarder kronor i nordvästra Skåne och med ett par månader kvar av 2022 väntas årets tillväxt bli en ynka procent – till totalt 18,3 miljarder kronor.

Siffrorna för 2023 ser klart mycket dystrare ut. En nedgång på hela 14 procent väntas vilket skulle betyda en minskning i investeringarna med cirka 2,6 miljarder kronor.

I stor-Malmö tros minskningen bli -15 procent medan minskningen i östra och sydöstra Skåne väntas bli klart blygsammare, minus 2 procent respektive minus 7 procent. Norröver i Halland väntas även där en nedgång på 14 procent,

Enligt Byggföretagen kommer de totala bygginvesteringarna i Sverige nästa år uppgå till 547 miljarder kronor (604).