Klik venligst
NÄRINGSLIV 2023-03-11 KL. 09:00

Då börjar det gräddas pannkakor igen

Av Johan W Jönsson

I slutet av april kommer produktion av pannkakor komma igång igen efter branden på pannkaksfabriken. Det var i oktober som det brann kraftigt på Nordens största pannkaksfabrik belägen i Lilla Tjärby. Sedan dess har produktionen legat nere. Men återuppbyggnaden går enligt plan.

Då börjar det gräddas pannkakor igen
Pannkaksfabriken i Lilla Tjärby är Nordens största. Det produceras normalt 600 000 pannkakor om dagen på Lantmännen Cerealias anläggning. Nu har dock produktionen legat nere på grund av en kraftig brand. Foto: Johan W Jönsson/Adobe Stock

När tidningen hörde av sig till Lantmännen Cerealia i november, en knapp månad efter branden, var bedömningen att återuppbyggnaden av produktionen skulle ta fyra till sex månader. Den tidsplanen hålls. I slutet av april är det meningen att det ska kunna gräddas pannkakor i Lilla Tjärby igen. Senare i vår kommer även en återinvigning att ske.

Emelie Bontesse de Filippis är kommunikationschef på Lantmännen Cerealia:
– Det känns väldigt bra att vi förhoppningsvis snart kan komma igång igen. Vi vet att det är jättemånga som längtar efter våra pannkakor där ute, säger hon.

Det är framförallt ventilationssystemet som bytts ut. Det installeras nu ett helt nytt och modernt dito i produktionslokalerna.
– Arbetet har flutit på men det är ett stort och komplicerat arbete. Det ska man ha med sig. Men vi har lyckats att tackla de utmaningar som dykt upp och ligger nu enligt plan.

Görs några förbättrande åtgärder under uppbyggnaden?
– I och med att ventilationssystemet blir nytt och modernt kommer vi kunna minska energianvändningen samtidigt som vi förbättrar både produktions- och arbetsmiljö.
– Det är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Vårt nya ventilationssystem kommer dessutom att ha ett förbättrat brandskydd och en mer effektiv rengöringsprocess, fortsätter Bontesse de Filipis.

Personalen var initialt permitterad. Sedan dess har de hjälpt till med städ, sanering och delvis även i återuppbyggnadsfasen av fabriken.

Lantmännens Cerealias pannkakor är uppskattade och lagret som fanns efter branden har ätits upp. Nu finns inga pannkakor att få tag på i butiker och hos grossister.
– Vi har ju inte kunnat tillverka några pannkakor sedan branden i oktober. Så det finns definitivt en jättestark efterfrågan på våra produkter, säger kommunikationschefen.

Det kommer att bli en återinvigning av anläggningen efter att produktionen kommit igång igen. Det blir dock inte i samband med återstarten.
– Vi ser fram emot en rejäl återinvigning. Men det blir nog lite senare i vår. I första hand ska vi nu starta produktionen och se till att vi kan förse marknaden med pannkakor igen, avslutar Bontesse de Filipis.