Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NÄRINGSLIV 2021-06-01 KL. 05:00

Erik Paulsson hedras med en hörna i hamnen

Av Peter Jakobsson

Många tog tillfället i akt att komma för att se när konstverket i Båstads hamn skulle avtäckas och invigas. Det är Eriks hörna som symboliseras av stenbänkar med en skulptur liknande fastigheter i mitten. Där kan nu nya affärer diskuteras.

Erik Paulsson hedras med en hörna i hamnen
Erik Paulsson och makarna Kraitz sitter på Eriks hörna.

Inne på Hotel Skansen har det länge varit känt att det finns en plats som är Eriks hörna. Det var dit byggbolagsentreprenören och finansmannen och Erik Paulsson tog besökare för att göra business.

Nu finns en ny Eriks hörna i hamnen i Båstad. Konstnärsparet Gustaf och Ulla Kraitz har på inrådan av lokala eldsjälar inom näringslivet sett till att Eriks entusiasm för Bjäre görs synligt. På lördagen invigdes konstverket Eriks Hörna som är en kvadratisk bänk med en skulptur i mitten som liknar fastigheter. Runt konstverket finns texter som förklarar vad Erik gjort och även hans vision för att bygga bygden.

Initiativet kommer från engagerade privatpersoner som vill uppmärksamma Erik Paulssons insatser för Bjärebygden under många år. En av dessa är Lasse Henningsson som talade under invigningen.
– Erik är en av mina bästa vänner och vi har jobbat tillsammans i över 30 år. Du har aldrig satt dig själv i första rummet utan tänker alltid på alla andra. Hur många har inte hört Erik säga: Är det något jag kan göra för dig? Erik är en stor humanist som bidragit mycket till utvecklingen på Bjäre. Hotellen, tennisen, hamnområdet och Norrviken är bara några av de saker som Erik varit drivande att utveckla.

Under invigningen var självklart huvudmannen Erik Paulsson på plats och makarna Kraitz men även många toppolitiker, chefer på kommunen, representanter från lokala näringslivet, släkt, vänner och doldisarna som drar i trådarna utan att det syns så mycket. Alla med samma glädje över att Bjäres starke man som bidragit så mycket till Båstads utveckling skulle få ett eget monument.

Nu kan alla som önskar sätta sig på stenbänken och klura ut framtida storslagna planer. Och kanske kommer Erik Paulsson gå förbi på hundpromenaden och ge en tumme upp.

Text & foto: Peter Jakobsson