NÄRINGSLIV 2022-11-10 KL. 11:40

Från några förfrågningar per år till flera stycken i veckan

Av Peter Jakobsson

Hammerglass i Förslöv växer på flera marknader då efterfrågan på säkra rutor konstant ökar. Med sprängningar och skjutningar, som tyvärr blir allt vanligare i samhället, så ökar efterfrågan på skyddslösningar. Något som Hammerglass tydligt märker av.

Från några förfrågningar per år till flera stycken i veckan
Bengt Nilsson vid en fönsterram i stålförstärkt aluminium som tillsammans med Hammerglass ruta ger en totalt skottsäker lösning. Foto: Peter Jakobsson

Samhällsutvecklingen har gjort att efterfrågan på säkra skalskydd till fastigheter har ökat markant. Detta är ett av affärsområdena inom Hammerglass.
– Vi ser väldigt positivt på framtiden. Mycket av vår verksamhet ligger väldigt rätt i tiden då vi ser ett ökat behov av skydd på fastighetssidan. Det byggs nu polisstationer, rättspsyk och fängelser som alla behöver våra lösningar, säger Bengt Nilsson, VD på Hammerglass.

Nyligen var företaget med och ställde ut på skyddsmässan SKYDD i Stockholm.
– Vi har varit med på mässan tidigare men i år var det väldigt mycket större intresse. Alla som jobbar med skydd och säkerhet är på den mässan. Vi har inte mött det intresset som var i år tidigare, berättar Bengt.

Med tiden har behovet av riktigt skydd ökat. Bengt förklarar att för några år sedan nöjde sig polisen med att sätta säkerhetsfilm på rutorna till polisstationerna men nu nöjer de sig inte med annat än riktiga säkerhetsglas.
– Vi har installerat skyddsglas i över hundra polisstationer nu. I högriskområdena så är det skottsäkert som gäller. För 15 år sedan hade vi kanske 2 seriösa förfrågningar på skottsäkra lösningar per år. nu har vi 2 i veckan. Visst har vi under den tiden växt som företag men det är till största del samhällssituationen som ändrats.

Hammerglass har förändrat sitt utbud och sin position på marknaden på senare år.
– Vi har positionerat om oss från att bara vara tillverkare av lösningar till att leverera kompletta färdigmonterade system, både för fönster och dörrar. När vi bara sålde lösningar till återförsäljare, som paketerade det hela, så kom vi inte in i de större projekten. Nu är vi med som huvudleverantör i många projekt.

Efterfrågan finns både inom det privata och kommersiella men störst från myndigheter.
– Alla som har ett skyddsbehov är intresserade. Vi säljer nu mycket till statliga institutioner så som polis och rättsväsende. De har får mycket tillskott i budgets och det ska byggas nytt och byggas ut. Då väljer de våra lösningar till fönster och dörrar.

För att underlätta för beställare och andra i branschen har Hammerglass tagit fram en säkerhetshandbok där dedelar med sig av kunskap kring säkra lösningar.
– När man arbetar med skydd och säkerhet så är det jätteviktigt att man vet vad det är man behöver. Då behöver man göra en riskanalys där man går genom hotbilden. Är det inbrottsskydd eller andra hot från sprängning eller skjutningar. Vi har samlat alla standarder och klassningar på ett tydligt sätt, förklarar Bengt.
– En handbok likt den har inte funnits på marknaden och den har tagits väldigt väl emot av arkitekter, fastighetsägare och konsulter med fler. Nu är det enklare för beställaren att veta vilken säkerhetsklass som behövs och hur man uppfyller dem.

I kontoret i Förslöv har de skapat ett Experience Center, ett rum där produkterna demonstreras och testas av besökare.
– Där har vi olika typer av glas samt vår polykarbonat som inbjudna får testa att slå på med olika tillhyggen så som basebollträ, slägga eller yxa. Det bevisar tydligt skillnaderna mellan olika material. Många blir förvånade att de inte lyckas krossa våra lösningar men det är hela poängen, säger Bengt.


I Experience Center kan intressenter testa på att försöka krossa rutorna med basebollträ och yxor. Foto: Peter Jakobsson


Hammerglass ser hur försäljningen har ökat med cirka 50 procent på ett år. I budgeten för nästa år planerar de ytterligare en ökning på runt 45 procent.
– Den tillväxten har vi haft årligen sedan starten 2006. Olika affärsområden har vuxit i olika omgångar. Vi är nöjda med den utvecklingen, säger Bengt.

I Förslöv har Hammerglass vuxit med en till fastighet över gatan i industriområdet.
– Där fick vi 1800 kvadratmeter ytterligare, men vi behöver snart mer ändå.

Flytta från Förslöv vill de dock inte.
– Nej, vi blir kvar här. Kanske får vi expandera på andra orter också.
Nu är de 60 anställda på företaget samt några till via dotterbolag ute i världen. Expansionsplanerna är djärva men Bengt tror de är realistiska.
– Vi omsätter nu runt 140 miljoner och ska omsätta 400 miljoner om 4 år, förklarar Bengt.


Bengt visar ett bullerskydd med en helt unik 90 graders bockning som de lyckats göra. Foto: Peter Jakobsson


Bengt Nilsson är en av grundarna till Hammerglass och har länge varit VD på bolaget. Nu väntar nya tider då han ämnar lämna VD-rollen vidare till någon annan.
– Jag ska jobba mer med affärsutveckling, det har varit min plan sedan två år tillbaka. Det har varit 15 år i väldigt högt tempo och när vi växer blir VD-rollen mer och mer en administrativ uppgift. Jag tycker mer om att jobba med produktutveckling så expansionen vi har framför oss vill jag att någon annan VD tar sig an, förklarar Bengt.

Rekryteringen har startat men ingen ny är klar än.
– Förhoppningen är att vi har en ny VD på plats i mitten av våren, säger Bengt.