Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NÄRINGSLIV 2021-07-31 KL. 09:00

Hon föddes rakt in i hotell- och restaurangbranschen

I sjunde klass fick hon och hennes klasskamrater knåpa ihop ett brev till sina framtida jag om vad de skulle jobba med när de blev vuxna. Marina Olmarker skrev ”Hotellchef i USA”. Inte riktigt mitt i prick, fast inte så värst långt ifrån. Sedan 1 juni i år är Marina VD på Hotel Skansen.

Hon föddes rakt in i hotell- och restaurangbranschen

Förslaget att genomföra intervjun lutade mot yttersta kanten i infinitypoolen uppe på hotellets livskvalitetsbefrämjande Roof Top Spa, med vidunderlig utsikt över Laholmsbukten, mottogs utan någon större entusiasm av den nytillträdda VD:n. Det kostade i varje fall ingenting att fråga och de bekväma sofforna på gatuplanets uteservering mot tennisen dög mer än väl som skådeplats för vår pratstund.

Att hävda att Marina Olmarker är som klippt och skuren för sitt nuvarande jobb är i det närmaste en underdrift. Hon är född i Helsingfors, kom till Göteborg som femåring och har vuxit upp med föräldrar i hotell- och resevärlden. Pappa var på SAS i alla år – kontoret på Avenyn och i Nordstan. Mamma gick från att vara resebyråchef till att bli hotelldito på Gothia i Towers. Familjen, Marina har två äldre bröder, reste mycket. Oftast till destinationer med möjlighet till aktiv semester, helst Alperna. Själv är direktör Olmarker sportigheten personifierad, hon har hållit på med allt från balett och ridning till basket och fotboll. Numera är det de bjärehalvötypiska aktiviteterna som står på menyn: tennis, yoga, löpning och den återuppväckta kärleken till golf. ”Jag har trillat dit igen.”

Hur hamnade du i Båstad från början?
– I samband min gymnasietid flyttade mina föräldrar hit för att driva Hotell Båstad. Vi blev kvar i fyra år. Detta var ungefär samtidigt som det stora tunnelbygget inleddes och eftersom vi då var det enda året-runt-öppna hotellet i byn hade vi fullt med boende från Banverket, som också lade konferenser och möten hos oss. För familjen var det fyra enormt tuffa men roliga år.

När föräldrarnas engagemang i hotellet nått vägs ände flyttade fortfarande tonåriga Marina till Ängelholm, där hon drev Café Torstens, sedan blev hon, som hon själv säger, nattklubbstjej och jobbade på legendariska ställen som Nicks och Club Esther.
– Jag blev vuxen tidigt och var väldigt ung när jag gick ut i arbetslivet.

I Ängelholm By Night dök kärleksguden Amor upp med sina pilar. Det var på Club Esther Marina lärde känna Johan, mannen vars efternamn hon sedan sex år bär.
– Vi arbetade i samma bar. Egentligen var det genom hans lillasyster, min väninna Lotta, vi träffades. ”Förälskad i bästisens storebror, liksom”.

Marina lyckades också hinna med en tvåårig sväng till London, där hon verkade som account manager på fashionabla varuhuset Harrods´s parfymavdelning, innan tiden var mogen för att återvända till Båstad.
– Jag jobbade som restaurangchef på Våran Restaurang, där Papas nu ligger, sommaren 2001. Samma höst fick jag förfrågan från då just ombyggda Hotel Skansens restaurangchef om att börja som hovmästare hos dem.

– Det smällde igång direkt med massor av konferenser. Full rulle ända från början, vilket det då inte riktigt fanns några rutiner för. Men det var superkul och sjukt lärorikt.

Marina lyfter fram Lasse Henningsson, som var då var hotellets VD och som fungerat som mentor, inte bara för henne utanför alla dem som jobbat på Skansen.
– Han var med sitt engagemang jätteviktig och har fostrat oss allihop att förstå vikten av att se helheten i verksamheten.

Efter hovmästarjobbet har du gästspelat på nästan varenda avdelning på hotellet?
– En kort sejour i receptionen för jag ville prova på hotellbiten och lära mig hur företaget fungerar ur det perspektivet. Sedan fick jag möjlighet att jobba ett halvår som assisterande husfru, vilket jag fortfarande håller som mest lärorikt och viktigt för att få helhetsgrepp om den här rörelsen.

När ett mamma-vikariat blev ledigt på konferensavdelningen kände Marina att det kunde vara något som skulle passa henne.
– Där fick jag jobba med mycket människor och med hela huset och ha ett finger med i alla avdelningar för att skapa event och konferenser.

På konferensavdelningen stannade Marina kvar i nästan 12 år. Jobbet växte i takt med att anläggningen hela anläggningen växte.
– Vi fick Kallbadhuset, restaurerade tennispaviljongen och byggde till kongresshallen med alla möjligheter det förde med sig. Sedan fick jag hjälpa min företrädare Henrik Jönne att skapa Roof Top Spa, parallellt med att min tjänst vinklades om till en hotellchefstjänst

Marina säger att hon alltid är angelägen om att hålla sig uppdaterad om hur varje avdelning på hotellet fungerar och vilka behov de har. Det tankesättet i kombination med förståelsen och kunskapen om hotellet i hela dess komplexitet bidrog sannolikt i hög grad till att valet föll på just henne när det blev aktuellt för ett byte på VD-posten.

Har du alltid haft ambition att bli chef?
– Inte att bli chef, men jag vet att min passion för hotellet är så stor att faktumet att jag är chef får komma på köpet. Man kan säga att det är den passionen som lett mig hit.

Nu har du varit Hotel Skansens VD i snart två månader – hade du kunnat föreställa dig det när du ställde dig vid hovmästarpulpeten för nu nästan exakt 20 år sedan?
– Nja. Men samtidigt är det inte så konstigt med tanke på hur jag växte upp och hur mitt arbetsliv sett ut. Mamma och jag har insett att jag blev hotellchef vid samma ålder som hon. Det skrattade vi lite åt och hon är jätteglad eftersom hon vet vilket underbart jobb detta är. Jag har också haft turen med två väldigt bra chefer, Lasse Henningsson och Henrik Jönne. Nu känner jag mig ödmjuk och tacksam som fått chansen att bredda min erfarenhet här på hotellet.

Hotel Skansen har över etthundra anställda på helårsbasis, en personalstyrka som fördubblas under sommaren. Man har öppet varje dag året runt, i år blir det första gången hotellet har öppet också över julen.
– Jag har tänkt en del på att jag varit på samma arbetsplats så här länge. Ett tag hände det att jag nästan kände att jag fick be om ursäkt för det, men det har jag slutat med. För detta är en arbetsplats som befinner sig i en konstant utveckling. Dessutom har jag fått möjlighet att utvecklas med produkten, så det har helt enkelt inte gått att lämna. Det har varit en ynnest att ha varit en del av hotellets resa. Visst har jag fått andra erbjudanden, men ingenting som ens har lockat mig.

Marina räknar upp en hel radda av fördelar med sin arbetsplats: hon har cykelavstånd hemifrån, Båstad är en trygg plats för familjen. Hon känner praktiskt taget alla sina hundratals arbetskollegor vid namn och många av sina gäster.

Är du någonsin ledig?
– Det går absolut att koppla av, men man är aldrig helt ledig. Jag är alltid tillgänglig. Fast det är inga problem, varenda person i huset tar ett fantastiskt ansvar. Alla som jobbar här är proffs.

Dina bästa ledaregenskaper?
– Närvarande, positiv, engagerad och strävar alltid efter att vara tydlig.

Beskriv hotellet som arbetsplats!
– Hotel Skansen som kärnprodukt är en rolig och varierad produkt med kvalitet på allt du gör, omgiven av fantastisk miljö. Vi är medvetna om hur mycket gästerna uppskattar att komma hit så vi värdesätter vår arbetsplats väldigt högt. Det vi står för och vad vi levererar. Både i stort och smått.

Och som ett ställe att konferera eller ha semester på?
– Läget! Och vi har allt man kan behöva för en konferens, även stora grupper på flera hundra personer. För semesterfirare bidrar också omgivningarna och miljön till upplevelsen. Mycket på Bjärehalvön ligger i framkant när det gäller aktiviteter, restauranger och utflyktsmål.

Dina egna smultronställen på Bjäre?
– Badar helst vid Hovs hallar med familjen, där vi snorklar och hoppar från klippor. Visserligen är Torekov ett klassiskt svar, men ett besök där är alltid mysigt. Jag gillar att springa trail så att utforska bokskogar och stigar uppe på Åsen gör jag gärna tillsammans med min man.

Vad längtar du mest tillbaka till när du varit borta ett tag?
– Lugnet, det är här jag får näring. Bjäre har det jag behöver.

När du vill skryta om din hemort - hur låter det då?
– Här finns allt. Från skidåkning till milslånga sandstränder!

Text: Claes Kanold
Foto: Peter Jakobsson