NÄRINGSLIV 2022-10-28 KL. 10:00

I ständig utveckling i 10 år

Av Peter Jakobsson

Det har gått 10 år sedan Anders och Madelene Jedhammar öppnade upp klädbutiken Lager Båstad vid rondellen i Östra Karup. I en konkurrensutsatt bransch har de lyckats växa sig starka och pandemin gav dem en skjuts framåt. Ständigt utvecklar de butiken och önskemålet är att få större ytor för att bredda sortimentet ännu mer.

I ständig utveckling i 10 år
Madelene Jedhammar, Anders Jedhammar, Marie Hedström och Susanne Karlsson möter kunderna i butiken dagligen. Nu ser de fram mot jubiléet. Foto: Peter Jakobsson

Anders Jedhammar tycker om att prata, det vet alla som träffat honom i butiken genom åren. Att vara verksam i en servicebransch passar då bra och det är något som liller i släkten.
– På 1930- och 40-talet satt min farmor i Traryd och sydde fina klänningar. Mina föräldrar behöll klädintresset och drev klädbutiker. Jag var ofta med i butikerna som liten, och jobbade även där, så klädbranschen ligger i släkten, förklarar Anders Jedhammar.

Innan dagens butik i Östra Karup öppnade drev Anders och Madde två butiker i Hässleholm. 2006 gjorde de ett gästspel i Båstad med en sommarbutik som bara varade den sommaren. Några år senare var de tillbaka på Bjäre, platsen var fortfarande Östra Karup. 2011 planerades det nya och 2012 slog de upp portarna till den butiken som nu firar 10 år.

Anders driver butiken tillsammans med frun Madelene. Totalt är de nu 7 anställda plus lite extrapersonal på högsäsong. Anledningen till att det blev Båstad efter Hässleholm är att paret har varit en del i området då Maddes föräldrar har stuga i Skummeslöv.

Under åren har utbudet utökats i butiken. 2014 byggdes lokalen till och de fick ytterligare 200 kvadratmeter säljyta.
– Barnkläderna tillkom runt 2016 och på dam och herrsidan har utbudet breddats, förklarar Anders.


Butiken har vuxit med åren. Dam- och herrkläder samsas i lokalerna. Foto: Peter Jakobsson


Det senaste är att skoavdelningen vuxit och många planer för framtiden finns.
– Vi skulle önska större yta i butiken för att kunna ta in fler märken och ta in lite mer ungdomskläder, säger Anders.
De vill beskriva sitt utbud som att det är prisvärda kvalitetskläder från kända märken men inte lyxmärken.
– Prisvärt är nog det som beskriver vårt utbud bäst, säger Susanne Karlsson som jobbat i butiken i många år nu.

Att de heter Lager Båstad är en kvarleva från att butiken öppnade i en lagerlokal.
– Utbudet är inte på något sätt ”lager” eller ”outlet” så namnet är egentligen dumt. Men det är inarbetat så det får vara kvar, förklarar Anders.

Något som Anders och de andra i personalen värnar mycket om är den personliga servicen som de tror är en viktig del i framgången.
– Vi är många som jobbat länge med kläder och tycker mycket om att hjälpa kunderna hitta sånt som passar dem, säger Anders.
– Vi är enkla människor med fötterna på jorden som gillar att ge personlig service. Vi ser kunderna och deras önskemål, tillägger Madde.

De senaste åren har varit tuffa för många handlare men för Anders, Madde och deras butik blev pandemin något positivt.
– Vi har dubblat omsättningen under pandemin. Den var till vår fördel då folk sökte sig till butiker utanför köpcentrumen. Lokal shopping blev populärt och där fanns vi och gav service till kunderna, förklarar Anders.


Madelene och Anders Jedhammar driver Lager Båstad i Östra Karup. Nu firar butiken 10 år. Foto: Peter Jakobsson


Nu tonar nya orosmoln upp sig på himlen för företagare. Det är krig i Europa, hög inflation, energikris och begynnande lågkonjunktur men Anders och Madde väljer att köra på med sin verksamhet för fullt.
– Vi är inte så oroliga och märker inte direkt av någon avmattning. Vissa kläder har ökat lite i inköpskostnad men det är inget anmärkningsvärt, förklarar Anders.

10-årsjubiléet ska firas med gratis korv med bröd och bra priser i butiken 31 oktober.
– Det ska bli kul att fira med kunderna och vi ser ljust på framtiden, avslutar Anders.