NÄRINGSLIV 2021-12-12 KL. 13:30

Lögnäs gård en av årets gaseller

Av Jenica Paulsson

Näringsliv Hotell & Spa Lögnäs Gård har blivit utsett till ett av årets gasellföretag. Det innebär att företaget är ett av Sveriges mest snabbväxande. ”Det är ett bevis på att vi gjort rätt”, säger VD:n Linda Andersson.

Lögnäs gård en av årets gaseller
Linda Andersson tycker att det är häftigt att Lögnäs Gård blivit utsett till ett av årets gasellföretag. “Det är ett bevis på att vi gjort rätt”, säger hon. Foto: Johan W Jönsson


Att utmärkelsen kommer under pandemin gör bedriften än mer imponerande. Lögnäs Gård var det enda företaget inom sin nisch som blev utsedda till gasell under 2021.
– Med omställning, nytänkande och flexibilitet så har vi lyckats. Vi visste knappt själva att det gått så bra som det gjort förrän vi fick den här utmärkelsen, säger Linda.

Hon menar att det inte finns tid att hålla på så mycket med siffror och statistik i ett företag av den storlek som Lögnäs Gård är i.
– Mellan tummen och pekfingret känner man att vi har pengar på kontot, att vi klarar lönerna och skatterna och så jobbar man på.

Linda erkänner att hon likt många andra inte trodde att pandemin skulle få så stora effekter som den fick. Men när avbokning efter avbokning kom förstod hon att det var allvar.
– Vi har ju inte varit med om en pandemin innan. Jag är en positiv företagare och slog det ifrån mig. Men när allt avbokades var det plötsligt verklighet.
– Vi fick säga upp folk och tänka om och ställa om. Det blev en rejäl dipp i början. Men gästerna kom tillbaka och sommaren var hysterisk. Då stod vi plötsligt back på personal.

Linda vill gärna lyfta fram sin personal, som fått vara av och på och väldigt flexibla. De har fått göra allt ifrån att räfsa gräsmattor till att servera trerätters.
– De har varit fantastiska! De som vi har haft under den här tiden har verkligen fått slita och de har fått göra saker som normalt inte ingår i deras arbetsbeskrivning.

Utomhusaktiviteterna på Lögnäs Gård har växt under pandemin. Barnens Lögnäs har blivit större, ett portabelt kafé byggdes upp i stallet och tältpaket blev en ny grej.
– Jag tänkte bara ”utomhus”, utomhus får man vara. Familjerna som normalt åker utomlands på sommaren har inga husbilar, men tält har dem.

Lögnäs Gård ordnade tältpaket med samma upplägg som för de med husbilar. Vilket innebär välkomstdrink, trerätters middag, fritt spa och frukost.
– Det blir som att tälta light. Man tältar men allt ingår. Då kan föräldrarna acceptera det. De får tälta under rimliga omständigheter och barnen blir överlyckliga, skrattar Linda.
– Vi tänkte utanför boxen. Hur får vi in mer folk när hotellrummen är fullbokade och det fungerade.

Barnens Lögnäs fick fler djur och det byggdes en inte nudda marken-bana, stort schackspel och hoppleksaker med mera.
– Är här mer att göra och större ytor stannar man längre och då säljer vi mer. Kafé-delen i stallet blev en succé. Alla tycker att det är mysigt att fika i ett stall.

Lögnäs Gård startade i nuvarande form men i mindre skala 2007. Företaget har alltid ökat men i liten takt fram till 2018/2019 då det blev en rejäl ökning. Nu omsätts 35 miljoner.
– Då hade vi investerat, byggt ett nytt stort spa, vi hade anställt, satsat mycket på marknadsföring och var väldigt bra bokade. Så kommer pandemin.
– Visst var det tufft. Efter tio års slit var vi verkligen på banan och så utbryter en pandemi. Men vi tog oss igenom det, säger Linda.

Att bli utsedda till en av årets gaseller efter omställningen beskriver hon som en häftig känsla.
– Det är många stora företag i Sverige som är med och det är hårda kriterier. De går rakt upp och ner på siffror och bokslut. Och vi är det enda företag i vår bransch som fick utmärkelsen.
– Jag vill nog påstå att tjänstebranschen är den svåraste att bli gasell i då det krävs så mycket för att öka. Oavsett pandemi eller ej. Så det är klart att det är häftigt.


Linda Andersson tycker att det är häftigt att Lögnäs Gård blivit utsett till ett av årets gasellföretag. “Det är ett bevis på att vi gjort rätt”, säger hon. Foto: Johan W Jönsson


Det är svårt att få tag i kompetent personal inom hotell och restaurang men Linda hoppas att det ska förändras.
– Det är mycket jobb helger och kvällar och antingen så gillar man det eller inte. Men det är ett förbaskat kul jobb och vi har nöjda kunder som gör det ännu roligare att jobba. Det är win-win.

Mår Lögnäs Gård bra som företag nu?
– Ja, får vi bara jobba på nu som vi vill utan pandemi och fler konstiga restriktioner och regler så mår vi jättebra.

Linda driver företaget ihop med sin man Lars som även han är VD (verkställande dräng, som han själv skämtsamt benämner det).
– Lars bygger och fixar med allt. Vi arrenderar ut marken och har inga kor längre men däremot har vi kvighotell och alla djuren på Barnens Lögnäs, säger Linda.


Siktar ni alltid framåt?

– Vi har många återkommande gäster och de vill ju se utveckling och något nytt. Så det går inte att stanna upp och säga att man är klar. Sedan behöver man inte bli större.
– Vi vill ju maximera det vi har. Då går det som bäst. Är det här för stort tappar det sin själ. Detta ska vara ett familjärt ställe och inget Scandic.

Vad finns i loopen just nu?
– Det vet man aldrig, ler Linda och fortsätter:
– Just nu ska vi bygga en ny reception. Nuvarande reception måste bli en bar. Vi behöver en bar till eftersom att vi har så många sittplatser. Därför bygger vi en ny reception utanför.

Att bli utnämnd till Gasellföretag innebär att man får ta emot diplom på en gala och att företaget får god pr.
– Det är coolt att vara med och ett bevis på att vi gör rätt. Både för mig, för personalen som utför det fysiska arbetet och för våra gäster som kommer hit, avslutar Linda Andersson.

Fakta om priset:
Varje år sedan år 2 000 utser Dagens Industri de snabbast växande företagen i Sverige till Gasellföretag. Gasellundersökningen rankar Sveriges mest framgångsrika företag i 21 län. Undersökningen bygger på företagets fyra senaste årsredovisningar. Mindre än 1 procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas Gasellföretag.