NÄRINGSLIV 2023-05-20 KL. 12:33

Made in Båstad årets ambassadör

Av Joakim Ormsmarck

Sedan 2018 har utmärkelsen Årets Ambassadör i Båstad delats ut i samband med den årliga Näringslivsfesten på Norrviken. När årets gala gick av stapeln stod det klart att årets utmärkelse hamnar hos mediebolaget Made in Båstad som bland annat ger ut denna tidning.

Made in Båstad årets ambassadör
Delar av Made in Båstad som blev årets ambassadör 2023. Från bakre raden och neråt är Carina Nilsson, Jeanic Persson, Stefan Suokas, Peter Jakobsson, Judith Etzold, Stellan Nilsson, Erik Leijonhufvud, Johan Wastensson och Joakim S Ormsmarck.

Årets ambassadör delas ut av Swedbank i samarbete med Båstad Turism & Näringsliv och har genom åren bland annat tillfallit Hasse Andersson, Erik Paulsson och Birgit Nilsson Museum. Kriterierna är breda:
”Priset ska ges till en företagare, individ eller organisation som i sin gärning och sitt engagemang varit en god ambassadör och förebild för Båstads kommun.”
Eftersom utmärkelsen, till skillnad från flertalet andra priser på galan, inte har några nominerade kandidater utan är helt oförberedd fanns bara tre personer från företaget på plats varav bolagets VD Joakim S Ormsmarck var en av dem.
– Hade vi haft minsta tanke på att vi kanske skulle få ta emot den här utmärkelsen hade vi såklart slagit på stora trumman och varit på plats med alla medarbetare. Nu blev det istället så att det redan innan var bestämt att jag bara skulle vara med på eftermiddagen då jag hade ett möte på kvällen som var svårt att styra om. Men Johan och Peter fick ta hand om firandet på kvällen tillsammans med alla andra glada vinnare, skrattar han.

Made in Båstad startade för snart tio år sedan med utgivning av framförallt månadstidningen Bjäreliv. Genom åren har verksamheten utvecklats till att mer och mer fokusera på lokala nyheter och idag är gruppen verksam i Båstad, Laholm, Markaryd, Ljungby och Älmhult. Men det är i Båstad som såväl huvudkontoret som det stora hjärtat finns.
– Det är här vi har vår hemmaplan och det har nästan blivit ännu tydligare när vi vuxit med fler utgivningsområden. Vi är stolta över att komma från Båstad och Bjäre och den stoltheten bär vi med oss i allt vi gör, som sagt så heter vi Made in Båstad och det gör vi med stolthet.

Idag ligger huvudkontoret på Kalkvägen i Båstad och härifrån utgår de tretton medarbetarna.
– Det har gått drygt ett år sedan vi flyttade in i Beslag Designs tidigare kontorslokaler och då kändes de gigantiska men nu har vi vuxit in i dem, ler Joakim och fortsätter.
– Vi har även en lokalredaktion i Laholm där vi driver Laholms Tidning men i övrigt är det Kalkvägen där allt händer.

Men hur känns det nu att ha fått ta emot den här utmärkelsen?
– Alla som var på plats på Ravinen när motiveringen lästes upp kan nog intyga att jag var ganska chockad, det kom verkligen som en total överraskning och mitt tacktal på scenen var långt ifrån förberett. Nu med lite distans känns det otroligt hedrande med också förpliktigande, att vara ambassadör för Bjäre måste vara bland det finaste man kan vara,
Joakim är nog med att betona att detta är en utmärkelse till hela företaget och alla medarbetare som tillsammans byggt upp verksamheten. Just det lagarbetet tror han är en av anledningarna till att det varit möjligt att bygga upp ett lokalt mediehus trots alla de utmaningar som finns i branschen och i samhället i stort.
– Vi brukar säga att det förmodligen aldrig varit så svårt att bedriva journalistik som det är idag men den har heller aldrig varit viktigare. Grunden för hela vår verksamhet är att vi vill berätta och rapportera från verkligheten här hemma, vad som händer i Stockholm, EU och världen tar andra medier hand om men det lokala kräver en närhet till såväl nyheterna som läsarna och den har vi lyckats skapa tillsammans.

Men går det verkligen att behålla närheten till det lokala på Bjäre när företaget växer och nu arbetar i fem olika kommuner i tre landskap?

– Det är jag övertygad om, vi har vår huvudredaktion här, en majoritet av våra medarbetare bor här och även om vi idag ger ut tidningarna på fler orter är det här vi har vår bas. Det är nog snarare så att vi på våra andra orter kanske tjatar lite väl mycket Bjäre, skrattar han.

Förutom äran och ett vackert diplom, signerat Johanna Lundqvist Björn, består priset även av 5000 kronor som ska skänkas till någon form av välgörenhet. Här finns en plan men Joakim är lite hemlighetsfull när den kommer på tal.
– Vi kommer att skänka pengarna till en otroligt viktig verksamhet som betyder mycket för oss, vi vill dock avvakta lite med att gå ut med det så att vi hinner prata med den aktuella föreningen först. Men så snart vi kan berättar lovar jag att det kommer att gå att läsa i Bjäre NU, avslutar Joakim S Ormsmarck.