NÄRINGSLIV 2023-02-21 KL. 05:30

Mäklaren Darpö blir Ernst Mäklarvillan

Av Peter Jakobsson

Efter att varit verksam på Bjäre i 40 år har Mäklare Darpö blivit sålt. Nu kommer verksamheten att gå under namnet Ernst Mäklarvillan men Oscar Darpö finns kvar som fastighetsmäklare. Den nya ägaren ser många synergier med befintliga verksamheter.

Mäklaren Darpö blir Ernst Mäklarvillan
Oscar Darpö jobbar vidare som mäklare på Ernst Mäklarvillan då mäkleriet sålts till nya ägare. Foto: Peter Jakobsson

I 40 år har mäklarfirman Darpö funnits och verkat i Båstad. Sedan 2019 är det Oscar Darpö som drivit skutan sedan pappa Thomas, som startade firman, gått ur tiden. Nu blir det ytterligare ett nytt kapitel för mäklarverksamheten då Magnus ”Manne” Dahlberg som är en av ägarna som driver Ernst Textil och Ernst Interiör har köpt mäklarfirman och den byter nu namn till Ernst Mäklarvillan.

Köpet är inget hastverk utan något som grott i tankarna hos Manne ett bra tag.
– Vi började prata om detta redan i våras och sedan har det mognat fram hur vi skulle göra. Jag gillar när saker får ta lite tid och blir genomtänkta innan man agerar, förklarar Manne.

Oscar Darpö blir kvar som anställd på firman och kommer vara bolagets fastighetsmäklare till en början. Ulrika Widmark som redan jobbade inom Ernst verksamheter kommer vara mäklarassistent, något hon har lång erfarenhet av sedan tidigare. Mäklarverksamheten kommer nu att sys samman med Interiörverksamheten. Oscar ser med förhoppning på framtiden.
– Det känns skönt och roligt. Att få nya arbetskamrater är verkligen kul och givande. Det känns som ett bra naturligt steg för mäkleriet. Att vara anställd fungerar utmärkt för mig, säger Oscar.

Elisabeth Darpö som jobbad med mäkleriet på Darpö har passat på att bli pensionär nu när mäklarfirman fått ny ägare.
– Nu kan hon ägna sig åt annat som hon vill göra, förklarar Oscar.

Kontoret på Köpmansgatan, där Darpö huserat, kommer göras om lite och bli kontor och showroom för Ernst Mäklarvillan. Ute vid Ernst Interiör kommer det i röda villan att bli ett huvudkontor för mäkleriverksamheten.
– Jag kommer vara på båda kontoren, säger Oscar.

En av anledningarna till att det blev Manne och co om köpte mäklarfirman var att de såg att det finns många synergieffekter mellan Interiör-verksamheten och mäklaren.
– Vi gör styling på objekten vilket vi nu kan göra väldigt enkelt när allt finns inhouse, förklarar Ulrika Widmark.
– Det är mycket prat om boende och boendesituationer med våra kunder i butiken, säger Karin Stenmarck som jobbar på Ernst Interiör.
– Vi vill ha dialogen med kunderna och det får vi genom butiken, säger Manne.
– Tror i det långa loppet att vi kan få många kunder genom synergieffekterna, säger Oscar.

Även om Mäklarbyrån i dess nya skepnad knappt har kommit i gång så har ryktet gått på byn.
– Vi har redan fått väldigt bra respons på nysatsningen och vi har flera intag på gång, säger Ulrika.