NÄRINGSLIV 2022-10-11 KL. 06:00

Mejeri stoppar produktionen

Av Carina Nilsson

Skottorps mejeri har stoppat produktionen i osttillverkningen.

– När elavtalet löpte ut blev osäkerheten alldeles för stor, vi kan inte ta ut det priset av kunderna, säger Stefan Svensson som är platschef på mejeriet.

Mejeri stoppar produktionen
Tomma formar. Stefan Svensson som är platschef berättar att de producerade så mycket ost de kunde i september för att lagra inför julen. Foto: Carina Nilsson

Sedan en vecka tillbaka har all tillverkning av ost stått stilla i Skottorps mejeri. Den 1 oktober löpte det fasta elavtalet ut och då valde ägarna till mejeriet att låta maskinerna stå stilla.

– Hösten är normalt sett lågsäsong för oss, men i år producerade vi så mycket ost det bara gick under september. Vi har nu ett lager som vi hoppas ska räcka fram till jul, då vi har vår största försäljning, säger Stefan Svensson.

Förutom elpriset så har mejeriet även drabbats av samma kostnadsökningar som andra livsmedelsproducenter.

– Mjölkpriset gick nyligen upp igen med 52 öre litern, det motsvarar 5 kronor kilot på ostpriset. Sedan är det allt annat som behövs, ostlöpe, plastpåsar – i princip allt har ökat i pris, säger Stefan Svensson.


Under pandemin ökade mejeriet sin försäljning, men nu försäljningen till hushållen minskat säger Stefan Svensson som är platschef på mejeriet. Foto: Carina Nilsson


Skottorps mejeri kan dock titta tillbaka på två goda år under pandemin när försäljningen ökade rejält.

– Då sålde vi mer både i butiken och i flera av de Reko-ringar vi är med i. Men nu ser vi en minskning och det kommer såklart av att hushållen är oroliga och har ett annat köpbeteende.

Samtidigt har försäljningen till butiker, hotell och restauranger ökat något.

– Vår grillost har gått väldigt bra, där säljer vi till många företag i Båstad bland annat, säger Stefan Svensson.

Företaget hoppas nu på att det kommer någon form av besked kring ett eventuellt elprisstöd.


Tankarna bakom Stefan Svensson brukar vara fulla med mjölk från gården strax intill, men sedan den 1 oktober ligger osttillverkningen nere. Foto: Carina NIlsson


– Det måste till, osäkerheten blir för stor annars. Med rörligt elpris så gissar jag att vår elräkning blir tre gånger så hög som tidigare. Och det kan vi inte ta ut på försäljningspriset. Produktionsstoppet har vi planerat, men framtiden kan vi inte planera just nu.

Butiken hålls dock öppen och ingen anställd kommer att varslas.

– Vi har lite annat att jobba med än bara produktionen, och ägarna har varit tydliga med att vi avvaktar och ser vad som händer på marknaden. Samtidigt håller vi förstås själva på att se över hur och var vi kan spara el och få ner kostnaden på det sättet, säger Stefan Svensson.