NÄRINGSLIV 2022-11-24 KL. 10:10

NP Nilsson nya satsning drabbades av brand

Av Peter Jakobsson

Bara månader efter att NP Nilsson hade förvärvat och fått tillträde till anläggningen i Osby drabbades den av en större brand. Ändå lyckas de hålla verksamheten i gång.
– Personalen hittar nya sätt att få det hela att fungera, säger Fredrik Bergh.

NP Nilsson nya satsning drabbades av brand
NP Nilssons anläggning i Osby började brinna på natten. Ett stort pådrag från räddningstjänsten jobbade med att begränsa elden. Foto: Fredrik Bergh

Natten till tisdagen 22 november gick brandlarmet på NP Nilssons anläggning i Osby. En fullt utvecklad brand krävde stora resurser från räddningstjänsten.
– Jag blev uppringd av platschefen vid fyra på natten och blev varse om branden, berättar Fredrik Bergh som är VD på NP Nilsson.

Runt 12 enheter från lokala och kringliggande räddningstjänster var på plats för att bekämpa elden.
– När jag kom dit var det fullt pådrag. De gjorde ett fantastiskt jobb och lyckades begränsa elden till byggnaden där det hade börjat brinna, säger Fredrik.

Anläggningen i Osby består av fem byggnader och det var butiken och delar av lagret som drabbades av elden.
– Hela butiken och kontoret är totalt nerbrunnet. Bara stommen är kvar. Intilliggande lager för skivor och gips är rökskadat. Det blev en tung dag, konstaterar Fredrik.


I de brandhäjade delarna av byggnaden finns nästan bara stommen kvar. Foto: Fredrik Bergh


Orsaken till branden är fortfarande oklar men det lutar åt något elfel enligt Bergh.
– Brand på anläggningen är varje brädgårdsägares mardröm. Det finns ju så mycket lättantändligt och därmed blev det ju en enorm insats.

Några byggnader vid anläggningen är oskadda och nu jobbar personalen med att skapa en temporär butik och kontorsplatser.
– Vi håller faktiskt öppet så de lokala byggarna i Osby kan få sina varor och fortsätta sina projekt. Det finns en otrolig vilja och kraft i personalen som vill att verksamheten ska kunna fortsätta, berättar Fredrik Bergh.

NP Nilsson tog över anläggningen i Osby från XL-bygg så sent som i augusti i år. Då påbörjades arbetet med att profilera anläggningen som en NP Nilssonanläggning samt att fasa över den till att ingå i Woodykedjan.
– Vi har jobbat intensivt med att skruva till anläggningen. Ett hårt arbete och nu sån otur, säger Fredrik.

Alla anställda i Osby kan jobba kvar efter branden men det blir lite nya arbetsuppgifter.
– Det blir lite annorlunda för dem. Vi får hitta lösningar och nu håller de på med att bygga upp en ny butiksmiljö i en annan byggnad. Platschefen tycker det är tungt men hoppas att ur det hela ska det komma något positivt, förklarar Fredrik.


Om det räcker med saneing eller om byggnaden döms ut helt återstår att se. Förödelsen är dock stor. Foto: Fredrik Bergh


Inledningen på NP Nilssons ägande av anläggningen i Osby gick bra trots tuffare tider.
– Som på andra marknader så kommer det utmanande tider runt hörnet men än så länge är det bra tryck på försäljningen i Osby och på de andra anläggningarna. Det är fortfarande många projekt som är planerade sen länge och fortgår. Vi är optimistiska för kvartal 1 och 2. Sen är det mer osäkert efter det, berättar Bergh.

Angående framtiden för den brandhärjade delen av anläggningen i Osby så för NPN nu dialoger med försäkringsbolag och polisen.