Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NÄRINGSLIV 2021-05-17 KL. 05:00

Ny hyperlokal nyhetspodd lanseras på Bjärehalvön

Av Joakim Ormsmarck

Idag lanserar den nya lokala nyhetspodden Godmorgon Bjäre sina sändningar och är med det med och skriver något av svensk mediehistoria då programledarna består av AI-röster. Bakom satsningen står Bjäre NU tillsammans med RadioX.

Ny hyperlokal nyhetspodd lanseras på Bjärehalvön

Med den nya satsningen tar mediehuset Made in Båstad ännu ett steg mot den långsiktiga målsättningen att vara nyhetsledande i alla kanaler på Bjärehalvön. Tillsammans med den helgutgivna veckotidningen och den dagligt uppdaterade nyhetssiten bjarenu.se är tanken att Godmorgon Bjäre ska fungera som Bjärebornas lokala morgonnyheter i ett smidigt förpackat format.
– Detta är ett nytt sätt för oss att kunna skapa mer daglig journalistisk bevakning även på en mindre ort som Båstad och Bjärehalvön, säger Joakim S Ormsmarck. Vi hade under en tid funderat kring nästa steg när vi under tidig vår fick kontakt med RadioX som tagit fram en väldigt bra plattform som ger oss ett verktyg att satsa på ljudet.

Samma plattform används i RadioX sändningar med lokala nyheter från Hammarby Sjöstad som drar igång samtidigt. I det fallet är RadioX själva utgivare. Sakari Pitkänen, tidigare bland annat chefredaktör för Metro under 14 år, är en av grundarna av RadioX.
– Vi vill visa två saker. Dels att det går att göra hyperlokal journalistik i områden som saknar journalistisk bevakning. Dels att AI-röster kan användas om man inte möjlighet att använda traditionella uppläsare. Eller som ett komplement till mänskliga röster, säger han.


Sakari Pitkänen var i många år chefredaktör för tidningen Metro och har tillsammans med sina kollegor utvecklat RadioX under flera år.


Sakari berättar att företaget har arbetat med utvecklingen under ett antal år och att den egna kanalen i Hammarby Sjöstad och den nya satsningen på Bjärehalvön kommit att bli pilotprojekten.
– Efter att ha arbetat med detta under en så lång tid känns verkligen som bra timing att kunna lansera detta nu. Alla stora medieföretag diskuterar just nu hur ljud ska bli en del av framtiden. Vi känner oss lite först i den framtiden, säger Sakari Pitkänen.
Godmorgon kommer att publicera dagliga nyheter och väder från Bjärehalvön sju dagar i veckan. Sändningarna är korta, två till tre minuter, innehållet är traditionell lokal nyhetsjournalistik och distribueras bland annat via Spotify, Acast och andra poddplattformar.
– Vi vill skapa en vana, Bjäreborna ska få en bra start på dagen genom att lyssna på oss, samtidigt som vi kompletterar vår printtidning och vår webb. Det är möjligt tack vare den plattform som RadioX skapat, säger Joakim. Att kombinera detta med vår närhet och lokalkännedom tror jag är ett vinnande koncept.

Podden kommer att finnas tillgänglig hos alla de stora poddplattformarna vilka är enklast att nå via godmorgon.bjarenu.se där möjlighet finns att dels lyssna direkt och dels prenumerera. Precis som tidningen och bjarenu.se är Godmorgon Bjäre gratis för lyssnaren.
– Vi har övervägt olika former av affärsmodeller men för oss ligger det i vårt DNA att nyheter ska vara gratis för läsaren, eller som i det här fallet lyssnaren. Det senaste året har än gång påvisat vikten av såväl nationella som hyperlokala nyheter för att samhället ska fungera och med den här satsningen ger vi även de som har svårt att ta del av vanliga nyheter en möjlighet att hänga med, avslutar Joakim.

Text: Jenica Paulsson
Foto: RadioX