NÄRINGSLIV 2022-05-06 KL. 16:57

Ryktet bekräftat – Vallåsen till salu

Av Rickard Gustafsson

Laholms Tidning kan avslöja att Branäsgruppen beslutat att sälja anläggningarna i Vallåsen och Ulricehamn. Vallåsens platschef, Jesper Malmquist, bekräftar att skid- och cykelanläggningen är till salu och berättar att Branäsgruppen fattat ett strategiskt beslut att satsa fullt ut på sina nordliga anläggningar.

Ryktet bekräftat – Vallåsen till salu
Jesper Malmquist, platschef på Vallåsens Fritidsanläggning AB, bekräftar att Branäsgruppen beslutat att sälja Vallåsens skidanläggning och bikepark. Foto: Johan W Jönsson

Under fredagen nåddes LT av inofficiell information om att Branäsgruppen aviserar att sälja Vallåsens Fritidsanläggning och Ulricehamn Ski Center.

Vallåsens platschef Jesper Malmqvist bekräftar ryktena att det är en försäljning på gång men säger att affären inte på något sätt är i hamn.
– Det stämmer att anläggningarna ska läggas ut till försäljning och det kommer att ske inom den närmsta veckan. Vår personal informerades om det för en vecka sedan och jag tycker att de tagit nyheten bra. Det är såklart alltid jobbigt med ovissheten, men det behöver inte vara negativt.

Om det finns intressenter att ta över Vallåsens skidanläggning och bikepark är i nuläget okänt, men enligt Malmquist kommer Branäsgruppen att använda sig av en företagsmäklare och förklarar samtidigt att företaget inte har någon brådska med att få till ett avslut i affären.

Vallåsens skidanläggning öppnade 1989 och ägdes från starten av familjen Hedin från Dalarna. 2011 köptes den upp av Branäsgruppen och elva år senare kommer det snart alltså en ny ägare.
Personligen tror Malmquist att utfallet kan bli väldigt positivt.
– Jag tror på framtiden med en ny ägare, gärna lokal, som kommer med ett stort engagemang. Det finns stor potential i anläggningen och idéer och planer på hur vi ska utveckla den saknas inte, säger Jesper.


Vallåsen är södra Sveriges alpin-Mecka. Skidsäsongen har blivit både längre och snösäkrare sedan anläggningen investerar i ett effektivt system för snöproduktion. Foto: Arkivbild


I Vallåsens Fritidsanläggning ingår både skidanläggningen och bikeparken och Malmquist förklarar varför Branäsgruppen väljer att sälja.
– Man vill göra en strategisk förändring och satsa på de nordliga anläggningarna som växer så det knakar. Våra anläggningar är daganläggningar och de nordliga är boendeanläggningar och skiljer sig även mycket rent storleksmässigt, säger Jesper Malmquist och berättar att företaget inte fått de synergieffekter som man hoppats på.

Jesper Malmquist, som arbetat på Vallåsen i sju år, poängterar att det gjorts stora investeringar under åren, vilket skapat en enormt positiv utveckling under perioden där antalet besökare vuxit.
– Det är en helt annan anläggning idag än innan Branäsgruppen tog över. Vi har byggt ett nybörjarområde, liftar, mer än fördubblat området för skiduthyrningen och skaffat oss ett effektivt snösystem där vi ligger i framkant i Sverige vad det gäller snöproduktion. Det har tagit anläggningen till en helt ny nivå när det handlar om snösäkerhet.


Vallåsen är numera nästintill en året-runt-anläggning. Mountainbikecyklisterna vallfärdar till Bikeparken och backarna vid Hallandsås och de senaste årens besökssiffror visar på stor tillväxt. Foto: Arkivbild


Bikeparken har även den haft en explosionsartad utveckling och besökstillväxten har dubblats flera gånger om. Malmquist berättar att även årets sommarsäsong inlett mycket starkt och att påsken var den nästbästa sedan bikeparken öppnades.
– Bikeparken har skapat flera året-runt-jobb och vi är nu nästan en året-runt-anläggning, säger Jesper Malmquist.

Antalet heltidsanställda är just nu åtta personer, men under säsong är det mångdubbelt fler anställda. Vintertid sysselsätter anläggningen cirka 120 säsongsarbetare och på sommaren är det 20-25 på lönelistan.