NÄRINGSLIV 2022-05-17 KL. 10:00

Spännande nyheter på dryckesfronten

Av Julia S Ormsmarck

Med hela fyra nya ölsorter och en hel del annat spännande på gång är det full fart för det lokala dryckesbolaget på halvön. Det som började som en mindre import av viner från Sydafrika har nu utvecklats till en verksamhet där målet är att vara en komplett lokal dryckesleverantör på Bjäre.

Spännande nyheter på dryckesfronten
Erik Leijonhufvud är försäljningsansvarig för det lokala dryckesbolaget. Foto: Mija Rooth

Båstad Wine & Champagne AB har, namnet till trots, på senare år alltmer kommit att arbeta även med öl vilket resulterat i bland annat Båstad Farmhouse som producerats av Vilda Bryggeri i Dala och som idag etablerat sig starkt med plats på hyllan på Systembolagen i Båstad, Laholm, Hallarna och Ängelholm. Erik Leijonhufvud är sedan årsskiftet försäljningsansvarig och han berättar om den nya satsningen på ett bredare sortiment kring just ölen.
– Med Båstad Farmhouse såg vi att det fanns ett intresse för lokalproducerad öl och utifrån det bestämde vi oss för att utöka med ytterligare tre starköl, en lager, en ipa och en apa. Dessa tre produceras av Halmstad Brygghus som visserligen inte ligger på Bjäre men tillräckligt nära. Vi arbetar med människor vi trivs med och kombinationen med Vilda och Halmstad Brygghus passar oss perfekt just nu.

Utöver dessa tre öl som redan idag går att beställa genom beställningssortimentet lanseras det i början av juli en helt ny specialöl som producerats i en mycket begränsad volym, endast runt 900 flaskor kommer att säljas. Ölen är ett resultat av et samarbete mellan Vilda Bryggeri och Edenberga Vingård.
– Vitis Cervisia är en helt unik produkt som är lite svår att beskriva, den måste upplevas. Bryggmästaren har låtit vindruvorna spontanjäsa för att sedan bli grunden i bryggningen. Ölen har toner av torr cider och de gröna druvorna finns med både i smak och doft.

Inför sommaren är det nu högtryck för Erik och hans kollegor.
– Det som skiljer oss från de stora aktörerna är framför allt att vi arbetar så nära våra kunder. Vi har vårt lager här på Bjäre och kan leverera inom några timmar, samtidigt som vi är väldigt flexibla och vi arbetar mycket med att skapa kundunika produkter och lösningar.

Båstad Wine & Champagne har sedan tidigare ett sortiment av olika stilla viner samt champagne och med den nya ölen täcker man nu in ytterligare ett område.

Vad blir nästa steg då?
– Inför sommaren tar vi fram en egen öl med eget recept till en av de lokala restaurangerna på halvön och ett eget rödvin till en annan. Detta med unika drycker som inte finns överallt blir vanligare och vanligare och där ser jag att vi växer, avslutar Erik. Sedan vore det kul att hitta fler lokala samarbeten som det vi gjort med Vitis Cervisa. Vi tror mycket på att göra saker tillsammans.


Vitis Cervisia lanseras i början av juli på Systembolaget samt utvalda restauranger.