Våxtorps djurklinik jubilerar och dubblar ytan
Av Johan W Jönsson
Våxtorps djurklinik firar 40-årsjubileum med den största utbyggnaden hittills. Ytan fördubblas från 450 kvadratmeter till 900. Delar av de nya lokalerna har redan börjat användas. Under april månad ska allt vara klart.
– Det känns jättebra! Vi har varit väldigt trångbodda länge, säger Per Falk som driver veterinärkliniken tillsammans med hustrun Pia Bernström.
Väntsalen och receptionen är betydligt större än tidigare. Veterinär Per Falk ser fram emot att komma iordning i Våxtorps djurkliniks nya lokaler.
Foto: Johan W Jönsson
Det är ett stort projekt som tagit nära två år. Det blir ny infart, parkering och ny entré samt luftigare lokaler. Tillbyggnaden är den nionde i raden sedan öppnandet 1983.
– Vi har byggt ut sakta men säkert efter behov. Nu bygger vi ut rejält den här gången. Det började både bli ålderstiget och väldigt trångt i de gamla lokalerna, säger Per.
Det handlar inte om att utöka kapaciteten eller personalstyrkan så mycket. Däremot blir arbetsmiljön bättre för personalen samtidigt som upplevelsen för kunderna förbättras.
– Det blir större, bättre och mer ändamålsenliga lokaler. Planen är inte att växa så mycket. Men vi märker att det går åt lite mer personal. Det är ett högt tryck i perioder.
Våxtorps djurklinik har filialer i såväl Laholms som Markaryd. Totalt är det 30 personer som jobbar i företaget. Alla arbetar dock inte heltid.
Är det mer att göra idag än tidigare?– Det har alltid varit mycket men det växer sakta men säkert ja. Folk är kanske lite mer uppmärksamma idag och det medicinska utvecklas hela tiden.
Det blir ny kundmottagning och butik. Det blir även fler mottagningsrum, nya stallar och operationssalar samt ett rum bara för tandvård. Väntsalen är betydligt större.
– Det nya är att man separerar hund och katt lite mer. Man tänker mer på katternas väl och ve. De blir rätt stressade av mycket hundar, säger Per.
Därför finns ett separat lite mindre väntrum för katter där burarna kan placeras en bit upp på hyllor så att de fyrfotade vännerna har god överblick.
Det nya kattdagstallet har så smått börjat användas. Här får katterna ligga och vakna efter mindre operationer innan de åker hem.
Foto: Johan W Jönsson
Per Falk visar runt i de nya lokalerna som till viss del redan tagits i bruk. I jämförelse med det gamla är det både rymligare och ljusare i det nya.
– Det känns jättebra! Vi har varit väldigt trångbodda länge. Den här utbyggnaden var nödvändig i det här skedet. Men det blir den sista i vår regi, säger Per.
Ja, för både han och hustrun Pia har passerat pensionsåldern. Dottern Anna går dock i föräldrarnas fotspår och har ett år kvar på sin veterinärutbildning.
– Vi får så klart vara kvar ett tag i en övergångsperiod. Men det här är inte bara ett jobb, det är i allra högsta grad en livstil. Att jobba 24/7 är dock rätt tufft i den här åldern, ler Per.
Både Pia och Per har dock släppt en hel del av arbetet på golvet under vardagarna. Det handlar mer om att arbetsleda och administrera.
De har dock jour på lördagsförmiddagar och hand om de inlagda djuren på nätter och över helger.
Våxtorps djurklinik är helt inriktade på katter och hundar. De tar också emot en och annan kanin. Vad är då framgångsreceptet? Per Falk försöker förklara.
– Det vet jag egentligen inte. Vi har tagit små kliv under de här 40 åren och har försökt att inte tappa det personliga samtidigt som vi inte tummar på servicen och kvaliteten.
Att personalen stannat kvar är en annan framgångsfaktor. Flera i personalstyrkan har jobbat på veterinärkliniken i 30 år eller mer.
– Sedan ligger vi ganska strategiskt i mitten med tre lite större djursjukhus i tre olika riktningar runt om oss. Det har varit bra. Vi är lite gynnade av den prisbild de har på de större ställena.
Nu ser Våxtorps djurklinik fram emot att komma ordentligt i ordning i tillbyggnaden. Från mitten av april hoppas man kunna välkomna kunderna in genom den nya entrén.
Våxtorps djurklinik har begåvats med en större operationssal. Här är det en honkatt som steriliseras.
Foto: Johan W Jönsson