Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NÄRINGSLIV 2021-06-07 KL. 06:14

Välkomnar med ny entré

Av Peter Jakobsson

På Norrviken är det konstant utveckling. Sedan i höstas har bygget av nya entréer och en ny butik pågått. Det blir ett helt nytt intryck för besökarna till det populära resmålet.

Välkomnar med ny entré
Camilla Berthilsson och Camilla Kvist i butiken som snart kommer öppna.

Det är en helt ny entré mot trädgårdarna som möter besökarna. Parkeringen har fått lämna lite utrymme till en ny rondell för lämning och hämtning av besökare. För att kunna hantera stora mängder besökare finns nu två biljettluckor och möjlighet till extra entréer vid evenemang. Bredvid entrén är en ny butik med blandat sortiment som kommer vara öppen året runt.

Än återstår lite innan butiken öppnar men tanken är att allt ska vara klart till midsommar.
– Det är inredningen som ska på plats och kassor och sånt som ska installeras, säger Camilla Kvist som basar över butiken.

Camilla Kvist är ny på Norrviken sedan några månader. Hon har tillsammans med några andra varit med i att bestämma hur nya butiken ska bli. Hon kommer senast från klädbranschen där hon var agent för Hunkydory under 20 år.
– Jag valde lite att byta bransch när jag fyllde femtio, säger Camilla Kvist. Men jag har alltid varit intresserad av inredning och butik.

Sortimentet i butiken kommer vara varierat, lite liknande befintliga butiken som finns inne i trädgården.
– Det blir allt från antikviteter till egen produktion, starka varumärken samt inredning och en del grönt, förklarar Camilla Kvist.

Det finns flera anledningar till dessa nybyggnationer.
– Grunden till att göra denna satsning var både från besökarperspektiv och från ett medarbetarperspektiv. Det är inte hållbart för besökare att stå i långa köer och det är inte hållbart för våra medarbetare att sitta i en liten biljettkur och försöka hantera ett stort tryck från besökare. Sen vet vi att det är många som vill kunna köpa med sig en del av Norrviken efter besöket. Då passar det bra med en butik vid utgången, förklarar Camilla Berthilsson som är vd på Norrviken och fortsätter.
– Med denna satsning växlar vi upp hela området ett snäpp. Butiken ska vara öppen året runt, snart är konsthallen Ravinen klar och Chocolaterian bygger ut så det händer mycket här.

Arkitekten bakom de nya byggnaderna är Kay Linghoff som tänkt på alla detaljer.
– De nyuppförda byggnaderna är inspirerade av dåtidens rena och funktionella trädgårdsmästarbostäder med tillhörande växthus och orangeri. Renodlade i sin form bär de trots det med sig arkitektoniska arv i detaljer och kvalitativa material. Skiffertak med rheinzink arbeten och de fina murverken med kulfog känns igen från Villa Abelin, förklarar han.
– De låga entréhusens skala har anpassats för att underordna sig den i fonden mer storslagna villan. Entréhusen bidrar nu med att förstärka den sikt- och gånglinje som går genom trädgården. I steg två kommer den tanken att fortplanta sig ännu mer med gångstråket till kulturhuset Ravinen.

Snart startar högsäsongen för Norrviken men redan har det varit många besökare i år.
– Vi utökade våra öppettider i år och har haft öppet alla dagar i maj mot onsdag till söndag i fjol. Från påsk till och med maj har det varit en ökning på besökarantalet med runt 130 procent mot 2020, förklarar Camilla Berthilsson.

Text & foto: Peter Jakobsson