NÄRINGSLIV 2022-10-13 KL. 20:30

Vargattack mot fårhage – sex döda

Av Rickard Gustafsson

Sex får har dött direkt eller till följd av en vargattack på Roger Gustafssons gård utanför Knäred. Representanter för länsstyrelsen i såväl Halland som Kronoberg har inspekterat de döda djuren och bekräftar att de rivits av varg.
– Jag fick skjuta ett av fåren som hade huggits i halsen. Det kändes för jävligt, säger Roger till Laholms Tidning.

Vargattack mot fårhage – sex döda
Flera av de döda fåren är rejält illa tilltygade. Foto: Rickard Gustafsson

På tisdagskvällen gav sig Roger Gustafssons fru som vanligt ut till hagen bredvid boningshuset för att ge fåren mat. De 26 fåren kom hungrigt galopperande och familjen gick senare och lade sig på gården i Elmhult som ligger en dryg mil nordväst om Knäred.

På morgonen såg Roger ett av fåren ligga orörligt i hagen. När han tittade närmare fick han genast känslan att det inte handlade om en naturlig död.
– Fåret hade inte så stora skador men jag ringde länsstyrelsen direkt. Då frågade de om det var fler som var döda men jag var så fokuserad på just det här djuret att jag inte hade sett de andra, säger Roger.

När LT besökte gården på onsdagsförmiddagen har Roger precis upptäckt en bagge liggande död i en liten bäck längre bort i hagen. I mitten av hagen ligger ett par döda får som täckts över med filtar. När han avtäcker de döda kropparna är det en makaber syn.
– De här två har blivit lemlästade, de har jättelika skador. Jag fick skjuta ett av de andra fåren som hade huggits i halsen. Det kändes för jävligt.
– Hon var dessutom ett av de första fåren jag skaffade och har nästan blivit som ett husdjur för familjen, säger Roger.

Sex av totalt 26 får har hittats döda men ingen i familjen noterade eller märkte någonting av nattens vargattack.
– Vi hörde ingenting. Fåren är tysta när de blir skrämda och springer och tar skydd i flocken. Det blev som en buffé för vargen, säger Roger.


Roger Gustafssons gård i Elmhult utanför Knäred ligger bara ett par stenkast från gränsen till Markaryds kommun och Kronobergs län. Under natten till onsdag dödades sex av hans får i en bekräftad vargattack. Foto: Rickard Gustafsson


Senare under eftermiddagen var representanter från länsstyrelsen i Halland och Kronoberg på gården och undersökte de rivna fåren. Det han redan trodde och misstänkte bekräftades.
– Båda två sa att det var vargangrepp med 100 procents säkerhet och de tog med fyra av kropparna, berättar Roger.

Roger Gustafsson har haft får sedan 2017 men bott på gården sedan 2014. Officiellt tog han över gården i fjol från sina föräldrar och för det tilldelades han Wangögåvan av Hembygdsfonden.
– Jag har fåren för att hålla markerna och landskapet öppet. Men nu tror jag att jag skiter i det här för nu det är inte roligt längre. Kanske att jag behåller några av djuren, jag vet inte.

LT har sökt Martin Broberg, rovdjurshandläggare, på länsstyrelsen i Halland för en kommentar.