Veterinär öppnar eget efter 16 år som anställd
Av Carina Nilsson
Efter 16 år som anställd tog veterinären Linda Lövenkjaer steget till att bli sin egen. På gården strax ovanför Båstad öppnade hon nyligen en egen smådjursmottagning.
- Att själv kunna bestämma över sin tid och hur man vill ha det var det som lockade, säger hon.
Linda Lövenkjaer jämför veterinärpraktiken med en vårdcentral, där man kan ta hand om många vanliga sjukdomar och besvär.
Foto: Carina Nilsson
Linda Lövenkjaer har alltid haft ett stort intresse för djur och valde att utbilda sig till veterinär.
– Innan utbildningen tänkte jag att jag skulle jobba med hästar eftersom det alltid har varit ett stort intresse. Men när jag väl började läsa till veterinär så ändrades mitt intresse till att jobba med smådjur, framför allt hundar och katter och det har jag gjort sedan dess, säger hon.
Direkt efter utbildningen började hon jobba på Våxtorps djurklinik och stannade där i 16 år.
– Jag trivdes väldigt bra, men har nog alltid haft lite tankar på att en dag bli min egen, säger Linda Lövenkjaer.
På gården strax utanför Båstad där Linda bor med sin familj fanns ett garage som skulle kunna bli en egen klinik. Med hjälp av en händig man byggdes garaget om. Bokföring och annan administration kommer hennes mamma att hjälpa till med i början vilket gör att Linda helt kan koncentrera sig på veterinärdelen i Veterinär Lövenkjaer som hennes företag heter.
Gårdens garage har byggts om till veterinärpraktik. För taxarna Anna och Lisa betyder de att de får se mer av matte om dagarna.
Foto: Carina Nilsson
– Här i södra Sverige har vi det ganska förspänt med veterinärer, men med tanke på hur mycket antalet sällskapsdjur har ökat under pandemin så tror och hoppas jag att behovet finns av min verksamhet.
Linda jämför kliniken med en vanlig vårdcentral för människor.
– Jag kallar mig för husveterinär i stället för husläkare och kan hjälpa till med det mesta inom grundläggande veterinärvård. Det kan handla om hudproblem, dränera en böld eller sy ett mindre sår. Jag kan också hjälpa till med vaccinering, besiktningar och intyg med mera. Handlar det om ett större problem kommer jag såklart att hänvisa till större kliniker, säger hon.
Hennes vision är att besöket ska kännas så lugnt och tryggt för djuret som det går.
Linda vill försöka få miljön så lugn och trygg för djuren som möjligt, även om ett veterinärbesök alltid innebär en viss stress.
Foto: Carina Nilsson
– Att besöka veterinär innebär alltid en stress för ett djur men jag vill göra det så stressfritt som möjligt. Man kan till exempel undvika att boka hund och katt på samma tid, säger hon.
Under pandemin har Linda även arbetat för Firstvet där djurägare gör digitala besök.
– Det kommer jag att fortsätta med under tiden jag startar upp min klinik, och kanske längre fram också beroende på hur mycket jag får att göra, säger hon.
Även om Linda har fått göra en del investeringar för att starta den egna kliniken så känner hon ändå att det finns en trygghet i det yrkesval hon har gjort.
– Eftersom det råder brist på veterinärer så kan jag alltid gå tillbaka till att vara anställd om det skulle visa sig att det inte bär sig eller om jag tröttnar på att vara min egen, säger hon.