Klik venligst
NATIVE 2020-10-28 KL. 14:29

Elon lyser upp i höstmörkret

Elon lyser upp i höstmörkret

Hela denna text är en annons från Elon Båstad.


Vi träffar Cathrine Ragnevad, belysningsexpert och butikschef på Elon Entré Båstad, för att ta reda på vad man ska tänka på kring belysning och även hur trenderna ser ut. Cathrine har många års erfarenhet av belysning och belysningsdesign så du är i trygga händer när du vill hitta det perfekta ljuset till dina favoritplatser i hemmet, trädgården eller altanen.

Har du ett alldeles nytt hem eller vill du skapa en känsla av ett? Oavsett vad så gör belysningen och dess placering allt.

Vad inspirerar dig mest med belysning?
– Det är att du kan förändra, förhöja och förbättra miljöer med hjälp av belysning och att du kan påverka så mycket med hjälp av rätt ljussättning. Det påverkar vår trivsel och vår sinnesstämning mer än vi kanske tror. Det händer mycket inom belysning och ljussättning som man enkelt kan applicera i våra hem, jag tänker på smart belysning där du själv skapar stämningar med hjälp av olika färgtemperaturer och förinlagda program via din smartphone.
– Det finns så mycket roliga ljuskällor och armaturer man kan skapa med för att förenkla och förhöja känslan i våra hem. Det är så inspirerande att jobba med rätt ljus efter behov och även att belysning i dag är en given faktor i både interiör och exteriör miljö. Jag älskar helt enkelt lampor!

Glöm inte heller din utomhusmiljö; trädgården, altanen, balkongen. När mörkret faller på så njuter vi extra av att lysa upp utanför våra fönster, det hjälper till att sudda ut gränsen mellan inne och ute.

Cathrine berättar om Plug & Play - ett enkelt system för att enkelt koppla samman din utomhusbelysning.
Det är så enkelt så att du själv kan koppla ihop dina lampor så att det passar dina önskemål. Ett tips är att koppla till en ljussensor så slipper du tänka på när ljuset ska tändas och släckas. Vi har testlådor som du gärna får låna, säger Cathrine.Lampor i naturmaterial från designklassikern Secto.

Cathrine tipsar om att ta med en ritning eller bild in i butiken på det du vill belysa så kan vi komma med tips och råd. Hon nämner även att det är populärt att boka in hembesök för helhetsöversyn av belysningen hemma.
– Nu kommer all härlig julbelysning in och det är lika kul varje år, finns så mycket snygg design på stjärnor och adventsljusstakar. Alla vill vi väl lysa upp vår tillvaro lite extra denna årstid som ligger framför oss, för att hitta det unika ljuset som passar just dig så råder det ingen tvekan om vart vi ska gå, vi ses på Elon Entré Båstad!Opalglaset ger ett mjukt sken.

Trender


Svarta med grafiskt och en skarp kontrast.
Matta, nattsvarta armaturer har länge varit en favorit i Norden och nu syns de hos många designers och tillverkare. Den stilrena svarta lampan går dessutom att matcha till flera olika stilar och hem.

Opalglaset, det vill säga vitt glas över ljuskällan som ger ett mjukt sken i hemmet. Särskilt ofta syns opalglaset tillsammans med den svarta armaturen, men den är enkel att kombinera med i princip vilken lampa som helst och den syns ofta med både kalla och varma metaller.

Lampor i naturmaterial
Naturmaterialet syns i alla delar av inredningen i år – och så även bland belysningsnyheterna. Klassisk rotting, flätade lampskärmar och ljust trä är bara några av varianterna som syns just nu.

Lampor i mässing
Bland metallerna är det fortfarande mässingen som skiner starkast. Blänkande, matt eller kombinerad med andra element – mässingen bjuder på flera olika tolkningar.

Cathrines bästa tips för den perfekta belysningen
1. Börja med att kartlägga vilka aktiviteter och behov du eller din familj har i de olika rummen i ditt hem.
2. Välj funktionsbelysningen i rummet, till exempel placeringen av en lampa vid läshörnan. Fortsätt därefter med stämningsbelysningen. Avsluta därefter med allmänljuset. Har du lyckats med en jämn och fin belysning från funktionsbelysningen och stämningsbelysningen är det inte säkert att du behöver en allmänbelysning som en taklampa.
3. Stämningsbelysningen kan användas till att förstärka inredningen genom att belysa exempelvis en tavla, växt eller hylla.Hela denna text är en annons från Elon Båstad.