NATIVE 2022-05-15 KL. 09:00

Intresset för kryptovalutor växer men få skattar på sina tillgångar

Av Joakim Ormsmarck

Intresset för kryptovalutor har under de senaste åren blivit allt större. Fler och fler svenskar intresserar sig inte enbart för vad kryptovalutor är för någonting och hur det fungerar, utan väljer även att göra faktiska investeringar i dessa. Men någonting som många glömmer är att när man säljer kryptovalutor så fungerar det precis som med aktier eller fonder, man måste helt enkelt skatta på vinsten, någonting som svenskarna i högutsträckning måste bli bättre på.

Intresset för kryptovalutor växer men få skattar på sina tillgångar

I takt med att kryptovalutor som Bitcoin och Etherenum under hösten nått sina vardera toppnoteringar så har också allt fler svenskar valt att investera i kryptovalutor. Bitcoin låg under hösten på rekordhöga nivån 66.000 dollar, vilket motsvarar över 568.000 kronor för enbart en Bitcoin. Det är höga siffror, men kryptovalutor är dock en relativt ny form för investering för många, och för en hel del står inte alla regler helt klart innan man väljer att gå in med en investering, en sådan regel är hur det egentligen fungerar med skatt på vinsten av kryptovalutor.

En fråga som många ställt sig är om det är skatt på krypto? Och svaret på den frågan är att ja, det är skatt på den eventuella vinst man tar ut på handel med kryptovalutor. Skatteverket i Sverige ser nämligen på kryptovalutor som tillgångar och inte direkt som en valuta, därför ska vinst på kryptovalutor beskattas med 30 procent. Men skatteverket befarar just nu att många svenskar köper och säljer kryptovalutor utan att rapportera in och skatta för vinsten.

De handelsplatser som kryptovalutor säljs och köps på har ingen skyldighet att meddela denna handel till Skatteverket utan här måste skatteverket förlita sig på att människor själva väljer att deklarera eventuella vinster. Under 2021 var det enbart 3000 personer i Sverige som deklarerat vinster på kryptovaluta. I förhållande till hur många svenskar som handlar med kryptovaluta på svenska handelsplattformar eller hos svenska nätmäklare så menar Skatteverket att det borde varit betydligt fler som deklarerat en vinst i år.

Viktigt att lära sig reglerna tidigt
Eftersom handeln med kryptovaluta fortfarande är relativt ny kommer det troligtvis att komma fler regler som reglerar vilken skyldighet man har att uppge handel med kryptovaluta till skatteverket. Men just nu är det upp till varje enskild person att hålla koll på vilka skatteregler som finns. Eftersom det dock ännu så länge är främst unga som handlar och säljer kryptovalutor är det viktigt att vuxna och unga tidigt lär sig hur det ligger till med regler kring investeringar, skatt och deklaration. Om man får grepp om hur kryptovaluta fungerar från början är det lättare att göra handeln korrekt från start och därmed undgå onödiga skatte fel och investeringskrångel.

I en undersökning som gjordes under 2021 visades att en utan sex tillfrågade unga 18-35 åringar var intresserade av att handla med kryptovalutor. I samma undersökning var dock enbart en utan nio 36-55 åringar intresserade av att handla med kryptovalutor. Intresset och investeringarna i kryptovalutor verkar därför främst att ligga bland unga människor.