Klik venligst
NATIVE 2024-07-01 KL. 09:00

Sommartider är fästingtider – allt du behöver veta om TBE och borrelia

Sommartider är fästingtider – allt du behöver veta om TBE och borrelia

Hjärnhinneinflammation, hög feber, huvudvärk och kanske kramper eller till och med förlamningar. Och inget botemedel i dagsläget. Svårare än så är det inte för Folkhälsomyndigheten att motivera vikten av att vaccinera mot TBE.

Varje år drabbas 300–600 svenskar av fästingburen encefalit, mer känt som TBE. Det är en sjukdom som förekommer i stora delar av Sverige och Europa och som verkar öka sin spridning för varje år som går. Flera skånska kommuner återfinns på Folkhälsomyndighetens lista över områden med förhöjd förekomst av TBE.

Vad är skillnaden mellan TBE och borrelia?

Fästingar kan kopplas till två relativt vanligt förekommande sjukdomar idag: TBE och borrelia. Det är inte ovanligt att dessa två sjukdomar blandas ihop, just eftersom de båda främst smittar via fästingbett. Men de är två helt olika sjukdomar, med olika symptom, sjukdomsförlopp och framför allt olika situationer vad gäller vaccin och botemedel.

Den största skillnaden mellan TBE och borrelia är att TBE är en virussjukdom, medan borrelia orsakas av bakterier. TBE kan du få direkt när du blir biten av en smittad fästing, medan det kan ta upp till ett dygn efter ett bett innan borreliabakterien får fäste i kroppen. Rådet om att plocka bort fästingen så snabbt som möjligt kommer sig av att minskad exponeringstid minskar risken för borrelia. För TBE spelar detta alltså ingen roll.

Har alla fästingar borrelia och TBE?

Förekomsten av borrelia och TBE hos fästingar i Sverige skiljer sig också åt. Runt 20 % av alla fästingar i Sverige uppskattas bära på borreliabakterien, medan endast 2 % bär på TBE-viruset.

Röd ring som symptom – borrelia eller TBE?

En röd ring som sprider sig på huden runt ett fästingbett är ett välkänt symptom på borrelia. Men det är inte alla former av borrelia som ger detta tydligt symptom – och TBE visar sig inte alls på det sättet.

Symptomen för TBE är lätta att förväxla med andra sjukdomar och hälsotillstånd, särskilt influensa och utmattningssyndrom: Kraftig trötthet, hög feber, matthet, muskelvärk och huvudvärk som inte går över. Det är inte ovanligt att både patienten och vården missar att koppla symptomen till ett tidigare fästingbett – som man kanske inte ens märkt att man fått.

Det finns inget botemedel mot TBE och inget vaccin mot borrelia

Det går inte att vaccinera sig mot borrelia. Däremot går borrelia att behandla med antibiotika, eftersom det är en bakteriell sjukdom. För TBE är situationen en helt annan. Det finns i dagsläget inget botemedel eller någon medicin mot TBE.

Om man inte vill riskera att drabbas av en obotlig sjukdom med svåra symptom som påverkar livskvaliteten negativt, är det alltså viktigt att vaccinera sig mot TBE. Att vaccinera sig mot TBE är en direkt rekommendation från de svenska sjukvårdsregionerna, om man ska tillbringa tid i ett område där TBE förekommer.

Vaccination mot TBE från 1 års ålder

I Sverige erbjuds TBE-vaccinationer till personer över 1 års ålder. Om man vill ha ett fullgott skydd mot TBE under försommaren bör man ha kommit igång med vaccinationen under vårvintern, eftersom det krävs ett par doser innan man får ett fullgott skydd.

Det är dock aldrig för sent att vaccinera sig mot TBE. Även den som vaccinerar sig mitt i sommaren kan hinna få skydd mot TBE under slutet av fästingsäsongen (som pågår långt in på hösten, ända tills temperaturen sjunker under 5 grader). Och om inte annat kommer det alltid en ny sommar nästa år.

Studier pågår om vaccin mot borrelia

Något borreliavaccin finns i dagsläget alltså inte. Men forskningen på ämnet är långt gången. På Blekinge Tekniska Högskola pågår en vaccinstudie med 15 000 deltagare, där man testar ett möjligt vaccin mot borrelia. Studien är ännu inte slutförd, men det finns förhoppningar om att man under 2026 ska kunna presentera ett färdigt borreliavaccin.

Så känner du igen och plockar bort en fästing

På en lång skogspromenad kan man bli stucken av alla möjliga knott och mygg. De flesta flyger dock iväg mätta och nöjda när de bitit sitt offer. En fästing kan däremot bita sig fast en lång stund. Ofta följer de med hem. Smittorisken för både TBE och borrelia ökar ju längre fästingen suttit på kroppen.

Efter att man varit ute i skog och mark är det bra att kontrollera så att man inte blivit biten av en fästing. Men om man aldrig sett någon fästing är det inte så lätt att veta vilket av alla skogens kryp som man ska hålla utkik efter. En fästing är svart och ganska rund och ser ut som en liten spindel.

Det kan vara bra att veta att en fästing kan variera i storlek. Ju mer blod de suger i sig, desto större blir de. Det är alltså svårare att få syn på en fästing som precis bitit sig fast på kroppen, men det är precis då man helst vill plocka bort dem.

För att plocka bort en fästing kan du använda en pincett och ta tag om den så nära huden som möjligt. Sedan drar du långsamt rakt ut, för att få fästingen att släppa taget. Desinficera gärna med tvål eller sårsprit och titta till bettstället några veckor senare för att få syn på en eventuell röd ring, vilket är tecken på borrelia.