Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2018-12-14 KL. 14:53

Nina skapar meningsfullhet för de som mår dåligt

Nina skapar meningsfullhet för de som mår dåligt

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Maria Svensson, delägare på Stigbertils Mäklare. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Nina Bursell, verksamhetschef på Fontänhuset i Båstad, tillsammans med frågan:
”Vad är på gång hos er?”


- Det är ganska mycket fokus på ekonomin nu inför årsslutet. Vi myser även och planerar inför julbord och julafton. Tittar vi fram till nästa år så väntar kompetensutveckling för både anställda och medlemmar, samt fortsatt satsning på friluftsliv och friskvård.

Nina Bursell har gjort det mesta. Efter studenten lämnade hon Grevie för Dalarna där hon arbetade två säsong på skidresort. Därefter läste hon media, och jobbade både med radio och tv. Under sina sju år i branschen var hon bland annat med och producerade serien Skilda Världar och en MTV-gala i Globen. Sedan skolade hon om sig helt, och blev flygvärdinna, för att därefter arbeta en tid som skolfotograf. 2006 valde hon att komma tillbaka till Bjäre.
– Jag älskar västkusten och havet! Och hade både familj och vänner kvar här.

Hon fick jobb på Hotell Skansen innan hon tog steget in på socionom-banan som hon nu så aktivt brinner för.
– Jag jobbade som SIUSkonsulent på arbetsförmedlingen, och blev inbjuden på ett studiebesök på Fontänhuset i Båstad. När sedan den förre chefen slutade så blev jag erbjuden jobbet, berättar hon.

Nina har nu varit klubbhuschef, som de kallar det, på Fontänhuset i drygt sex års tid, och medan hon visar runt i stiftelsens lokaler i centrala Båstad så är det tydligt att hon älskar sitt jobb och vad det står för.




Till Fontänhuset kommer människor som lider av en psykisk ohälsa, men här blir de inte patienter, utan medlemmar.
– Vi fokuserar på det friska, vad man vill, kan och orkar, säger Nina, och berättar att grunden i deras verksamhet är att de har arbetsinriktad dag, vilket innebär att de tillsammans löser de arbetsuppgifter som finns den dagen.
– Det kan vara allt från att laga lunch, sköta trädgården eller hjälpa till med ekonomin. Det ska vara omöjligt att genomföra vår verksamhet utan medlemmarna.

Genom aktiviteterna får dagarna mening och självkänslan växer när man är behövd i ett sammanhang.
– Vi gör det här tillsammans, du är inte ensam.

Gemenskapen finner medlemmar även i mängder med aktiviteter och träffar. Alltifrån bio, spelkvällar och nyårsfirande. Det är till och med tradition att hyra en koloni i Magnarp på somrarna för att ge ett miljöombyte.

Nina själv drabbades av en fysisk sjukdom för flera år sedan som ledde till en depression, och hon minns att hon tänkte att om hon blev frisk så ville hon hjälpa andra i liknande situation.
– Sjukskrivningarna ökar och vi vill sprida budskapet att man kan få hjälp, både psykiskt och fysisk, och att komma vidare i livet.

Att antalet människor som mår psykiskt dåligt ökar gör naturligtvis att trycket på Fontänhuset också stiger. Just nu har de cirka 75 aktiva medlemmar och fem anställda, och helst hade de behövt vara fler handledare. Det blir en ond cirkel där de anställda riskerar att bränna ut sig.
– Det är en svår balans, men alternativet är att stänga dörrarna för nya medlemmar och det vill vi inte. Vi har istället fått bli bra på att prioritera vad som är nödvändigast för att bedriva verksamheten.

Ett av de mål som Nina strävar mot, är att göra psykisk ohälsa jämställt med fysiska sjukdomar. Att man ska våga prata mer om det, och inte vara rädd för att bemöta dem som varit sjuka.
– Jag vet inte exakt hur vi ska minska fördomarna mot psykisk ohälsa, samtidigt som man vill avdramatisera ämnet så vill man samtidigt påskina allvaret i det. Men en bra början är ju iallafall att vi vågar prata med varandra om det.

OM NINA BURSELL


Namn: Nina Bursell
Ålder: 44 år
Bostadsort: Ängelholm (uppvuxen i Grevie)
Yrke: Klubbhuschef på Fontänhuset
Mitt smultronställe på Bjäre: Ängelbäcksstrand

Nina skickar vidare röda tråden till Tatiana Olsson, läkare, med frågan: ”Vilka nycklar behöver en läkare för att uppfattas som en bra läkare?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS