Länge har det diskuterats hur Torekov Golfklubb skulle göra med klubbhuset som hade sett sina bästa dagar. Medlemmarna och styrelse var inte helt överens om diskussionerna och åsikterna har varit många. Nu är ett nytt klubbhus på plats. Ett hus som inte bara är till för golfare.

Golfklubbens linksbana är väldigt högt rankad i Sverige.
– Vi har varit i top 25 i många år vad gäller banan men vi har saknat den fulländade helheten på grund av det trötta gamla klubbhuset men nu har vi fått till den där helheten vi eftersökt, säger Caisa Reis som är VD och klubbchef på Torekovs Golfklubb.

Byggnaden med omklädningsrummen behölls och renoverades medan resten av klubbhuset revs till förmån för en helt ny byggnad.
– Det tidigare klubbhuset tömdes 10 augusti förra året och det nya öppnades 11 juni. En bragd att få till, konstaterar Caisa.

Huset är ritat av arkitekten Johan Frie som har införlivat klubbens önskemål.
– För oss var det viktigt att det var ett bra flöde i huset. Det ska vara ett ställe dit alla är välkomna, oavsett om man spelar golf eller inte. Den öppna planlösningen gör att man får en bra gemenskap i huset.


Matsalen med strålande utsikt över hål 18 och havet.

Byggnationen har skett av Båstadsföretaget MMB. Uppgiften ställde höga krav på byggaren.
Det var bara ett år sedan som MMB träffade golfklubben första gången inför bygget. I juni förra året satte de in sig i uppgiften och bara två månader senare sattes rivning igång.
– Det var tight hela tiden. Först att riva och sedan bygga upp det nya. Vinters konstanta regn gjorde byggandet tufft, säger Mikael Bertilsson, VD på MMB, och fortsätter. Men vi hade en rolig resa redan från början. Klubben hade en budget för bygget och hade själva gjort en första projektering. Den fick vi sedan göra om i samverkan med klubben.
– Vi är många som varit med i projektet och lagt tid på det. Vår styrelseordförande Per Anders har varit väldigt engagerad och var en viktig person i projektet, säger Caisa.


Byggmästare Mikael Bertilsson, krögare Johan De La Vaux och klubbchef Caisa Reis är nöjda med nya klubbhuset.

Det enda som återstår i huset är ett par dubbeldörrar och två lampor som inte har levererats på grund av corona.
– De ligger och guppar på ett frakfartyg någonstans, säger Caisa.

Nu finns allt samlat under ett tak med shop, reception, lounge, restaurang och ett konferensrum som går att använda till många ändamål. Omklädningsrummen är renoverade och taket nylagt med Simrishamnspannor så det blir en helhet över hela byggnaden.

På golvet vid entré, shop och reception ligger kalksten. I restaurangen och loungen är det mörk ek. Väggarna har fått en specialfärg som har sitt ursprung i ett misstag.
– Vi testade fram olika nyanser och sedan fick vi en kulör som inte var som den vi beställde men det var den vi föll för. Nu finns nyansen och den kallas för Torekov Sand, berättar Caisa.
– Bekymret är att det inte finns någon NCS-kod för denna färgen så vi får mäta fram den när vi ska ha mer av den. Men det går bra och det blev jättefint, säger Mikael.


Innergården har fått en rejäl ansiktslyftning och en putting green.

Från restaurangen kan man blicka ut över golfbanan och havet genom stora glaspartier, en vy som slår det mesta.
– Nu när det är klart är det kul att det är så många medlemmar som är nöjda och stolta. De tar med vänner och visar upp och berättar om huset, konstaterar Caisa.

Nya klubbhuset passar för restaurangbesök, konferenser, bröllop, privata fester, med mer.
– Vår förhoppning är att detta ska bli ett hus med aktivitet året runt. Att det blir en naturlig plats att besöka för alla, säger Caisa.
– Utsikten är ju helt magisk, avslutar Mikael.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON