Den natursköna sträckan längs havet mellan Torekov och Båstad blir skådeplatsen för ett nytt traillopp på Bjäre. Hoka Torekov-Båstads 21 km avgörs den 27 mars 2021.

– Löpningen längs havet, med den salta vinden i ansiktet och de vida vyerna i blickfånget, är något alldeles extra. Och sträckan bjuder på oväntad variation, mjuk grässtig blir klapperstensfält, nästan platt blir klätterbrant och sandstrand blir dramatiska klippor, säger Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden som ligger bakom loppet.

Förutom tävling är det även bra för själen enligt arrangören.
– Att springa här är vårt bästa sätt att rensa tankarna, få upp humöret och hitta ny energi. Det är terapi och det är njutning. Vi unnar fler att få uppleva det här. Därför skapade vi Hoka Torekov-Båstad som vi ser som 21 kilometer njutning.

Hovs Hallar, Hallandsåsens dramatiska final där den stupar brant ner i havet, är banans spektakulära höjdpunkt.
– Det är häftigt att komma hit, varje gång. Plötsligt befinner du dig i ett vilt landskap med höga klippkanter och stenstränder. Och så är det något med ljuset här, det är på något sätt alltid vackert även om vädret är dåligt.

Tanken är att njutningen ska fortsätta efter målgång.
– Precis vid målet finns vår samarbetspartner Hotel Skansen som erbjuder god mat och ett mycket uppskattat spa. Perfekt som avkoppling efter väl genomfört lopp. Vi tycker att det är jätteroligt att få vara en del i att locka besökare till Bjärehalvön en annan årstid än den vanliga, säger Elisabeth.

Loppets titelsponsor, Hoka, är Sveriges mest växande löparskomärke.
– Med Hoka Torekov-Båstad når vi en relevant målgrupp, inte minst med det geografiska läget i Öresundsregionen och västkusten, säger Erik Desmeules på Hoka Sverige.

Arrangörer är Trailrunning Sweden som även driver Salming Idre Fjällmaraton med nästan 2 000 deltagare 2019. Funktionärer är Hjärnarps OL, partners är bland andra Gram Hotels med Hotel Skansen, Båstad Turism & Näringsliv och Hoka One One.

I normalfallet ska deltagarna starta i tre olika startgrupper. Med de coronarestriktioner som gäller för närvarande, kommer 50 löpare åt gången att starta under både lördagen och söndagen.

Text: Peter Jakobsson
Foto: Alexander Neimert