Höstens och årets sista utställning som Båstad-Bjäre Konstförening arrangerar i Konstgalleriet på Kunskapscentrum Agardh bjuder på smide och abstrakta oljemålningar. Naturen har en central plats när Tex Berg målar och Lars Larsson tackar bergen för järnet som han smider av.

Själv förklarar Tex Berg att han tillhör de målare som måste ha förankring i verkligheten. Han arbetar alltid med en upplevelse i grunden, för att sedan bearbeta och omarbeta denna till en kanske helt oigenkännlig bild. Motivet används för att överföra en känsla.

Tex har sina rötter i Norrbotten men bor sedan många år i Småland.
– Energin från naturen där uppe i norr finns kvar i mina minnen och kommer ut genom måleriet.

Tavlorna är abstrakta färgrika kompositioner, de avbildar islossning, hösterosion, raviner med mer. Betraktaren kan säkert se saker som Tex inte tänkt på när han målade.

Det går inte att blunda för att Tex är en erfaren konstnär. Han gick ut konstfack 1959, hade första utställningen 1962 och sedan dess har det blivit över 200 utställningar.

Det är inte bara minnena från Norrbotten som avspeglas utan även närliggande natur har gett Tex inspiration.
– Jag söker den kraft och energi som finns koncentrerad på vissa platser i naturen och då kan det till exempel vara Hovs Hallar eller där Hallandsåsen bryter av. En av mina tavlor avspeglar just Hovs Hallar, säger Tex.

Den andra konstnären på utställningen är smeden, skulptören och konsthantverkaren Lars Larsson.
– Jag bearbetar det glödande järnet med hammare och sättar. Jag formar det obändiga järnet från tjockt till tunt, från dött till levande. Ett stycke järn blir till en kraftfull tjur eller en svävande fågel.

Lars kommer från Småland och har i 50 år sysslat med smide och de senaste 40 åren i den egna verkstaden.
– Jag har hållit på med smide hela livet och det är fascinerande att det går att göra så mycket av järn. Jag gillar att smida från tjockt massivt material som jag sedan smider ut till tunnare. Det blir en symbol med lätthet och frihet i kontrast till järnet som kommer från malmen i berget. Jag gör ganska enkla rena former.

Det båda konstnärerna har gjort över tio utställningar tillsammans tidigare men denna är första i Båstad. De tycker själva att deras konst passar ihop.
– Lars har också tyngden och energin i sina verk, säger Tex.
– Vi trivs bra med att ställa ut tillsammans. Vi tröttnar inte på varandra, säger Lars och skrattar.

Utställningen pågår till och med 21 november.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON