ÖSTRA KARUP 2023-04-24 KL. 15:00

Dennis och Claes satte världsrekord

Av Carina Nilsson

Efter 25 timmars handskakande ska Dennis Oscarsson Krook och Claes Blixt nu få en plats i Guinness rekordbok. På köpet samlade de ihop nära 90 000 kronor till två skolor i Kenya.

– Jag har ont överallt, men det är jättekul att vi klarade det, säger Dennis Oscarsson Krook.

Dennis och Claes satte världsrekord
Rekordförsöket filmades och dokumenterades enligt alla regler som Guiness rekordbok ställt upp. Foto: Roger Book

Förra veckan berättade Bjäre NU att Dennis Oscarsson Krook från Östra Karup skulle göra ett världsrekordförsök tillsammans med sin vän Claes Blixt.

Världsrekordförsöket ägde rum i västgötska Uddebo mellan den 22 och 23 april. Flera medier var på plats för att bevaka händelsen. Claes och Dennis hade också en strid ström av besökare.

– Det var mellan 20 och 40 personer på plats hela tiden utom på nattimmarna då var det bara Claes, jag och kontrollanterna, säger Dennis.

Innan rekordförsöket trodde Dennis att det svåraste skulle bli att hålla sig vaken.


Dennis och Claes klarade rekordförsöket, men är alltför trötta för att fira med bubbel. Foto: Roger Book.


– Men så var det inte. Det värsta var smärtan, jag har ont i ryggen, i fötterna och vaderna. Det här statiska under så lång tid, det tog hårt på kroppen, även om vi hade fem minuters paus varje timme, säger han.

Att inte ge upp var också en stor utmaning.

– Vi har båda en god grundfysik men den mentala biten var väldigt tuff. Både jag och Claes är tjurskalliga men vi har också nära till skratt så vi skojbråkade en hel del under tiden.

Dennis och Claes gjorde också musikquiz för att fördriva tiden och de hade musiker på plats som underhöll.

– Det var några tillfällen när man kände att det var meningslöst och kom ner i svackor. Men då gällde det att sätta upp delmål, vi håller ut en timma till, nu gör vi quiz i en kvart och så vidare. Vi hamnade inte heller i svackor samtidigt utan kunde muntra upp varandra, säger Dennis.

Till sist lyckades de med sitt rekordförsök. Efter 25 timmars handskakning, plus pauserna, var de i hamn vid lunchtid i söndags. Guinness rekordbok ska förstås granska och godkänna allt innan det är helt klart.

– Ja, det känns jättekul att vi ändå gjorde det, samtidigt som jag blir lite generad över den stora uppståndelsen. Så många människor gör viktiga och bra saker världen över varje dag utan att få uppmärksamhet för det.


Dennis Oscarsson Krook och Claes Blixt blir intervjuade av Göteborgs-Posten. Foto: Roger Book


Både Dennis och Claes gläds förstås åt att de fick in en stor summa pengar till två skolor i Kenya.

– Det är vi förstås jätteglada åt och på det sättet gjorde vi en bra sak. Pengarna räcker till hur mycket som helst för skolorna och det finns väldigt stora behov. Målet är att skolorna ska bli självförsörjande på sikt och det känns såklart bra att kunna bidra till det, säger Dennis.