ÖSTRA KARUP 2022-08-05 KL. 07:00

Föreningens historia fram till årets jubileum

Av Erik Persson

Östra Karups Motions- och Gymnastikförening har funnits sedan 1972 med syftet att höja sina medlemmars hälsa och välbefinnande genom idrott och friluftsliv – en 50-årig resa som nu stolt kan fira ännu ett jubileum.

Föreningens historia fram till årets jubileum
På bild, Terese Hedlund och Fredrik Crosswhite ifrån föreningens styrelse. Foto: Erik Persson

Trots en imponerande resa som förening över de senaste fem decennierna, har motionen i byn funnits längre än så. Terese Hedlund och Fredrik Crosswhite i styrelsen tar oss tillbaka och igenom föreningens historia fram till årets jubileum.

– Egentligen startade föreningen inofficiellt redan 1933, när Margit Ahlström tog initiativet att leda den kvinnliga gymnastikgruppen i byn, med husmodersgymnastik på schemat. Följt av den manliga motionsgruppen 1956, när lärarna Stig Olsson och Bertil Helmesjö började organisera korgboll, berättar Terese.

– Aktiviteterna förenade byn och skulle så småningom leda till ett behov av större, bättre lokaler. Innan dess hade man till exempel använt Kyrkskolans lokaler, där man behövde flytta bänkarna fram och tillbaka varje gång man skulle hålla ett träningspass, fortsätter Fredrik.

Behovet av en bättre lokal blev därför startskottet för så som vi känner till föreningen idag. Man inledde samtal med Östra Karups skola, om att få tillgång till skolans gymnastiksal – ett förslag som skolan sa jag till, på ett villkor. Skolan krävde att man startade en riktig förening. Terese Hedlund i styrelsen förklarar.

– Samtalen inleddes i slutet av 1971 och blev verklighet i början av året därpå. Användandet utav gymnastiksalen kunde börja och föreningen som idag fyller 50 år var född.
– Verksamheten kunde nu nå nya höjder med en tillsatt styrelse, ett nyöppnat postgirokonto samt inköp av sin första volleyboll. Redan under första året passerade man över 100 medlemmar, fortsätter en leendes Terese.

Sedan dess har föreningen vuxit till att bli dubbelt så stor och har med åren utvecklats efter byns behov.

– Vår Bamsegympa är idag vår mest populära aktivitet till antalet, samtidigt som vi fortsatt ser en tillströmning utav härliga seniora medlemmar. Även fast vi vuxit större under dessa 50 år, har utgångspunkten hela tiden varit att få folk att känna sig välkomna och bli en del av föreningens gemenskap, avslutar Fredrik Crosswhite i styrelsen.


På bild, Terese Hedlund och Fredrik Crosswhite ser fram emot årets jubileum. Foto: Erik Persson


Nu väntar firandet av Östra Karups Motions- och Gymnastikförenings jubileum runt hörnet, söndagen den 28 augusti på innergården av Östra Karups skola, samt i Bohalla (gymnastiksalen).

På plats kommer man bjudas på olika aktiviteter, prova-på-pass, fika och mycket mer.