ÖSTRA KARUP 2023-07-11 KL. 09:00

Galleri Arnstedt firar 25 år med jubileumsutställning

Av Peter Jakobsson

Galleri Arnstedt i Östra Karup firar nu i sommar 25 år. Genom åren har galleriet vuxit i omfång och senaste tillskottet är en helt ny byggnad, som kompletterar de befintliga konsthallarna, och bjuder på imponerande atmosfär för att betrakta konst. Till jubileet återvänder flera konstnärer som var med från start.

Galleri Arnstedt firar 25 år med jubileumsutställning
Elle Frie med en skulptur av Linn Fernström och Britt Arnstedt med en tavla av Marie Louise Ekman. I bakgrunden tavlor av Cecilia Edefalk och Lena Cronqvist. Foto: Peter Jakobsson

Till jubileumsutställningen, som börjar 13 juli, ställer flera konstnärer ut som Britt Arnstedt hade med redan för 25 år sedan när galleriet hade premiär. Det är bland annat Marie Louise Ekman, Ernst Billgren, Linn Fernström, Helene Billgren, Jens Fänge, Dan Wolgers, Maria Miesenberger och många många fler som samsas i de vackra konsthallarna.

Under de 25 år som Britt haft galleriet i Östra Karup har galleriet utvecklats i omgångar.

– Det är en lång tid och det är mycket som har hänt under åren. När vi tittade tillbaka på lite gamla bilder från när vi startade så hittade vi en där trädgårdsmästaren står med en trädplanta i handen. Det är det stora trädet som nu står på innergården mellan byggnaderna.

Trädet i mitten var endast en planta i handen på en trädgårdsmästare när galleriet öppnade för 25 år sedan. Foto: Peter Jakobsson

En nyhet till detta tjugofemte året är en helt ny konsthall som kompletterar de andra hallarna.

Den nya konsthallen ersätter en gammal byggnad som hade nötts av tidens tand under lång tid.

– Gamla byggnaden var gammal och sliten, det var lågt i tak och fuktigt. Vi behövde bättre lokaler som skyddar konsten bättre vilket möjliggör vad vi kan visa upp, säger Britt.

Nu vankas så jubileum med speciell utställning.

– Till jubileet kommer det vara runt 50 verk från 15 olika konstnärer som visas i konsthallarna och skulpturträdgården. Det är konstnärer som varit med och byggt upp galleriet kan man säga. Ernst Billgren var med på allra första utställningen, Linn Fernström gjorde sin debut hos oss och Lena Cronqvist har haft flera stora utställningar hos oss.

Linn Ferström har en separatutställning under hela sommaren.

– Hennes skulpturer finns i trädgården, sen har hon helt nya akvareller och pastellmålningar som visas i galleriet.

Skulpturer av Maria Miesenberger och Linn Ferström finns i trädgården tillsammans med flertalet andra konstverk. Foto: Peter Jakobsson

Runt i den vackra trädgården som omringar konsthallarna finns ett 20-tal konstverk med olika uttryck.

– En del är från väldigt kända konstnärer. Folk älskar att gå runt här och titta på skulpturerna, säger Britt.

I gamla mjölnarbostaden är det rullade utställningar som visar hur konst kan hängas i en boendemiljö och utanför konsthallarna har Britt sett till att lägga stengångar för att det ska gå att besöka gallerierna med rullstol eller rullator.

– Det var lite svårt innan när det bara var grus, förklarar Britt.

Genom åren har gallerierna och miljön runt ständigt utvecklats lite hela tiden till så som det är idag. När Britt summerar verksamheten hittills inser hon att det varit runt 700 utställningar med cirka 500 olika konstnärer på Arnstedts.

Är din vision för galleriet uppnådd nu med nya byggnaden och det andra?

– Det finns alltid saker att utveckla, säger Britt med entusiasm. Jag inväntar nu ett samarbete med ett danskt galleri för att kunna visa upp Per Kirkebys konst.

En lite speciell utställning, eller installation, är den i trädgårdshuset. Där har konstnären Shahla Friberg skapat en grotta där ljus och ljud skapar en upplevelse för besökarna. Konstinstallationen kallar hon för Glowstone Refuge och där efterliknas upplevelser av olika naturfenomen med upplysta skulpturala mångfärgade glasformationer.

Installation av Shahla Friberg är en grotta där ljus och ljud skapar en upplevelse för besökarna. Foto: Peter Jakobsson

Galleri Arnstedt har haft öppet sedan sista april men nu väntar högsäsong och galleriet kommer vara öppet tisdag till söndag klockan 12 – 17 hela sommaren.