Klik venligst
ÖSTRA KARUP 2024-05-31 KL. 15:00

Han fick 150 mm regn på några timmar

Av Carina Nilsson

Lya på Hallandsåsen var en av de platser som fick allra mest regn under torsdagskvällen den 30 maj.
– Vi mätte 150 millimeter regn och några kilometer bort, i Baramossa där SMHI har en mätstation, kom det 4,5 millimeter regn, säger lantbrukaren Torbjörn Persson.

Han fick 150 mm regn på några timmar
Lantbrukaren Torbjörn Persson i Lya fick 150 millimeter regn. "Majsen har fått lite skador men det mesta klarade sig bra" säger han. Foto: Carina Nilsson

Regnet som kom i torsdags var det värsta som Torbjörn Persson har varit med om under hela sin livstid.

– Det var helt makalöst, vi mätte och fick 150 millimeter, men jag har hört att några fick ändå lite mer. Det haglade en stund också, men det var bara små hagel så de gjorde ingen större skada, säger Torbjörn.

Överlag verkar det mesta ha klarat sig bra på Torbjörns gård i Lya men de enorma regnmängderna gjorde att jorden sköljdes runt på åkrarna.

– Majsen har fått en del skador och det hade flutit ut flera kubikmeter jord på vägen här, som vi har varit ute och skyfflat bort under förmiddagen. Men om man tänker på att det har kommit 150 000 kubikmeter vatten per kvadratkilometer så är det klart att det händer saker, säger han och fortsätter:

– Som lantbrukare vill man gärna ha regn, särskilt nu när det har varit en lång period av torka, men det här blev lite för bra. Vi klarade oss bra eftersom den här gården ligger så högt, men det är tufft för alla som drabbas av översvämningar och skador. Alla bäckarna här på åsen blir överfulla när det kommer så mycket vatten på en gång och alla mynnar ut i Örebäcken i Båstad. Vid Ica blir det plant och då stannar också vattnet upp där, säger Torbjörn Persson.