ÖSTRA KARUP 2022-12-23 KL. 12:00

Högtider behöver inte vara ångestfyllda

Av Carina Nilsson

Alldeles nyss släppte Katinka Wallner boken ”Så blir du fri från ångest”.
– Ångest är närmast att betrakta som en folksjukdom och just runt våra högtider så drabbas väldigt många, säger hon.

Högtider behöver inte vara ångestfyllda
Katinka Wallner är coach inom personligt utveckling och har nyss gett ut en bok om hur man blir fri från ångest. Foto: Carina Nilsson

Katinka Wallner är coach, författare och dessutom nyinflyttad i Båstads kommun. I en liten stuga på Hallandsåsen, ett stenkast utanför Östra Karup, har hon hittat sin egen lilla oas efter att ha bott i Halmstad under ett par år och tidigare i olika delar av Sverige samt även utomlands.
– I morse var det tolv grader i köket när jag vaknade, men jag har en kamin så det går snabbt att få upp värmen när man eldar. Vinterlandskapet utanför var magiskt och jag känner mig som en klassisk författare när jag sitter i min lilla stuga och skriver, säger hon.

Katinka har precis släppt sin bok ”Så blir du fri från ångest”. Hon jobbar också som coach i personlig utveckling och som föreläsare. Hon är även utbildad yogalärare, hälsopedagog och skrivpedagog.

Som coach har hon under många år tagit emot klienter med ångest och hjälpt personerna att komma vidare.

Just årets alla högtider är ångestfyllda för många.
– För många människor är högtiderna fyllda av tråkiga barndomsupplevelser. Julen kanske var en tid då familjen bråkade eller någon drack för mycket. För andra blir det en prestation – man vill skapa den perfekta julen och hemmet. Många jämför med sociala medier och de perfekta bilder man ser där, säger Katinka och fortsätter:
– Mycket ångest kommer från att vi känner oss bedömda utifrån vad vi gör och vår prestation, i stället för att tillåta oss att bara vara och fira på det sätt vi själva vill och som passar oss bäst.

Katinka menar att det lätt blir ett inlärt beteende att göra som alla andra och att göra sina föräldrar nöjda.
– Jag menar inte att man ska skuldbelägga tidigare generationer men det var ett ännu större fokus förr på att göra, man pratade inte så mycket om känslor, och det där följer med oss fortfarande. Vi tror att känslor är livsfarliga och så kickar ångesten igång.

Katinka menar att ångest är nedtryckt rädsla och att den rädslan kommer från vårt inre barn som inte vågade känna efter vad som var rätt för en själv, där och då.
– Det är också nyckeln till att lösa upp ångesten – för det är fullt möjligt – att man vågar känna efter vad som är rätt för mig. Att släppa tankar på vad som är normalt och inte fundera så mycket på vad alla andra tycker och tänker. Men ibland är det enklare att fly från ångesten genom att till exempel tröstäta, missbruka alkohol eller droger.

Katinka förespråkar att vi behöver möta våra känslor och rädslor för att kunna bli fria från ångest.
– Vi är ofta kvar i tänket kring vad vi borde göra och hur vi borde leva. Vi har oändligt mycket inom oss och tror lätt att det är fel på oss själva när vi i stället borde skaka av oss gamla rädslor för auktoriteter eller att vi omedvetet försöker tillfredsställa våra föräldrar, säger Katinka.


Julen är en av många högtider som förknippas med ångest. Katinka vill lära människor att bli fria från ångest. Foto: Privat


Under pandemin började Katinka ge mer coaching på distans, mestadels över telefon.
– Jag upptäckte att det var väldigt bra för många. Man kan sitta hemma på ett bekvämt ställe i sin pyjamas om man vill. Samtalet handlar många gånger om jobbiga saker som gör klienten trött, då är det också skönt att vara hemma och kunna vila en stund efteråt, säger hon.

Katinkas coachning har hjälpt många att upplösa sin ångest.
- I boken tar jag upp konkreta exempel på mina sessioner med klienter och det finns framför allt konkreta övningar på hur man löser upp ångesten och hur man vågar möta den. Meditation och mindfulness där man lyssnar inåt är viktiga steg. Ibland räcker tre djupa andetag och att lyssna inåt under några minuter för att skapa förändring säger hon.

Katinka ser också fram emot att kunna föreläsa mer inför publik.
– Det är något jag verkligen har saknat under pandemin, så just nu letar jag efter lämpliga lokaler i både Båstads och Laholms kommuner.

Vill du veta mer om Katinkas verksamhet, gå in på:
www.katinkawallner.com