ÖSTRA KARUP 2022-03-17 KL. 11:00

Månadens person Mari-Anne Arvidsson

Av Peter Jakobsson

Båstad Kommunfullmäktige har nu efter pandemirestriktionerna återupptagit att utse Månadens person. Nu i mars är det den drivna och aktiva Mari-Anne Arvidsson i Östra Karup som fick utmärkelsen.

Månadens person Mari-Anne Arvidsson
Mari-Anne Arvidsson valdes ut av kommunfullmäktige till Månadens person i mars 2022. Foto: Peter Jakobsson.

Kommunfullmäktiges presidium har i mars utsett Mari-Anne Arvidsson i Östra Karup till månadens person. I motiveringen går att läsa:
”Mari-Anne brinner för friskvård och hälsa. Hon sprider glädje, rörelse och kamratskap med sina gympapass och trivselaktiviteter i Östra Karup. Allt sedan 1984 har Mari-Anne sett till att få många i rörelse genom sina motionsaktiviteter och är också den drivande kraften i Östra Karups MoG. Mari-Anne organiserar tipspromenader och midsommarfester och ser till att Östra Karups motionsslinga är i gott skick året om. Marie-Anne är en eldsjäl som får hela Östra Karup på fötter.”

Mari-Anne är göteborgaren som kom att bli Östra Karup trogen.
– Jag hade en moster som bodde här som vi var och hälsade på ganska ofta. Sen hittade vi en möjlighet att hyra hus i Östra Karup och flyttade då till Bjäre 1972. Några år senare byggde vi ett eget hus. Jag älskar Östra Karup, säger Mari-Anne.

Tidigt började hennes intresse och engagemang för rörelse och träning.
– Jag fick frågan i början av 1980-talet om jag ville vara ledare och var till en början tveksam. Men det var under den tiden då workout blev populärt och jag var med på lite pass i Laholm och fick upp ögonen för det. Sen tog jag steget och började vara ledare i Östra Karups MoG.

Snabbt blev det populärt att vara med på gympingen.
– Då fanns det inte så mycket utbud av gympingpass så alla kom till oss. Vi var då i gamla gympahallen och snabbt blev det helt fullt så det blev så trångt.
– Vid ett tillfälle kontaktade vi Laholms tidning som kom och gjorde reportage om att vi hade det så trångt och önskade en större gympahall, säger Mari-Anne och visar ett foto på tidningen när de trängs i gamla gympasalen.


Laholms Tidning skrev artikel om Östra Karups MOG när de hade trångt i gamla gympasalen. Foto: Privat.


Mari-Anne har håll på med pass sedan dess.
– Har dessutom haft lite pass i Västra Karup och andra platser.

De som kommer på passen är folk från 15 år till 70+.
– Funktionell träning är ju bra på så sätt att man tar i så mycket man kan och klarar av, säger Mari-Anne.

Vad ligger bakom ditt engagemang?
– Det är ju så härligt att se att folk rör på sig och mår bra. Sen är det viktigt med den sociala biten.
Pandemin gjorde att passen inte kunde köras som vanligt men då arrangerade Mari-Anne alternativ.
– Jag ordnade då utomhusaktiviteter där vi var ute och promenerade i aktivitetsrundan med pannlampor. Det var jätteroligt det med.

Vad är på gång för dig nu?
– Efter min knäoperation så vill jag nu bara bli frisk i knät så jag kan röra på mig mer igen. Sen ska jag hålla i passen igen.

Vad är det bästa med Östra Karup?
– Många känner varandra och man hejar på varandra. Det finns en härlig gemenskap.

Vad saknas i Östra Karup?
– Det är väl matbutik men det är inte hela världen. Att ha närheten till skogen och åsen är bättre än att det finns en butik.

Thomas Andersson är kommunfullmäktiges ordförande som ligger bakom instiftandet av Månadens person.
– Det känns väldigt bra att få uppmärksamma personer som lägger ner stort arbete i föreningslivet för att glädja och aktivera andra, berättar Thomas Andersson.