Klik venligst
ÖSTRA KARUP 2022-12-19 KL. 15:46

Minnesvårdsförening glömdes bort när gata döptes

Av Carina Nilsson

Östra Karups minnesvårdsförening känner sig åsidosatta och förbigångna när kommunen döpte en ny gata i området Petersberg till Peter Möllers gata.
– Vi undrar varför de inte konsulterade oss, vilka kan områdets lokalhistoria bäst? frågar sig Bengt Bengtsson som är vice ordförande i föreningen.

Minnesvårdsförening glömdes bort när gata döptes
Ingvar Ahlström och Bengt Bengtsson djupdyker i några av alla dokument och samlingar som finns sparade. Foto: Carina Nilssson

Bengt Bengtsson och Ingvar Ahlström, som är vice ordförande respektive ordförande i minnesvårdsföreningen, reagerade när de läste artikeln om vägen som fått namnet Peter Möllers väg efter en av slottsherrarna på Skottorp. Peter Möller byggde också upp Petersbergs gård intill tunnelmynningen på norra sidan av Hallandsås.
– Skottorp var en del av gamla Karups kommun liksom Östra Karup och Hemmeslöv. Det är inte så att vi hade valt ett annat namn, vi tycker Peter Möllers gata är bra och vi hade nog kommit fram till detsamma. Men vi tycker det är väldigt tråkigt att vi inte blev involverade i processen, säger de.

Tidigare har föreningen alltid kopplats in när det har varit aktuellt att namnge olika gator efter att det byggts nya hus och kvarter.


Östra Karups minnesvårdsförening har mängder av hembygdshistoria samlat i sitt arkiv i byn. Foto: Carina Nilsson


– Vi har ett helt arkiv fyllt med historia från Östra Karups socken, som även innefattar Hemmeslöv. Vi har minnesböcker, bilder och massor av material samlat plus medlemmar som är duktiga på att ta fram saker ur vårt arkiv och verkligen kan sin lokalhistoria, säger de och fortsätter:
– Här finns en rik källa att ösa ur med koppling till historien och vi vill gärna vara med och bidra om det ska döpas fler gator i vårt sockenområde, säger Bengt och Ingvar.

När Bengt och Ingvar nu läste att föreningen Gamla Båstad hade konsulterats i fråga om namnvalet för Peter Möllers gata så kände de sig förbigångna.
– Det är absolut inget fel på Gamla Båstad det är inte det vi menar. Men vilka kan lokalhistorien bättre än medlemmarna i vår förening? Petersberg hör trots allt till Östra Karup och inte till Båstad, och vi vill gärna fortsätta att vara en samtalspartner till kommunen i de här frågorna, säger de.


Bengt Bengtsson och Ingvar Ahlström från styrelsen i föreningen hoppas att de får bidra med sin kunskap nästa gång en ny gata ska döpas. Foto: Carina Nilsson


Roger Larsson, som är samhällsbyggnadschef på kommunen, sitter även med i namnkommittén där kommunens nya gatunamn bestäms. Han säger att det hela är ett missförstånd från kommunens sida.
– Det var helt enkelt ingen som tänkte på att det hör till Östra Karup, så det blev ett missförstånd. Vi har inte ändrat några rutiner eller så utan vill gärna ha ett samarbete med Minnesvårdsföreningen i framtiden också, säger han och tillägger att det var tur att föreningen blev nöjda med namnet på den nya gatan.

I området finns det en gata kvar att döpa, men det ligger längre fram i tiden.
– Vilket namn det blir beror lite grand på vad som kommer att byggas. Det finns möjlighet till en skola där och om det blir verklighet så tycker vi det är bra om vägens namn får anknytning till det. Vi har pratat med barnen i Östra Karups skola om namnförslag, men det beror som sagt på om det kommer att bli en skola i området eller inte, säger Roger Larsson.