ÖSTRA KARUP 2023-07-14 KL. 10:45

Nu öppnar byns andra café

Av Carina Nilsson

Östra Karup får ytterligare ett café i byn. Ernst Interiör har totalrenoverat gårdens gamla bostadshus och laholmsföretaget Brød & Co kommer nu att driva café i byggnaden.

– Det blir ett klassiskt café där vi gör allt från grunden, säger Carina Carlström som driver Brød & Co.

Nu öppnar byns andra café
Carina Carlström startade företaget Brød & Co i Laholm under våren. Nu utökar de med café på Ernst interiör i Östra Karup. Foto: Carina Nilsson

Det har gått fort för företaget Brød & Co i Laholm. I april öppnade de sin verksamhet i en nybyggd lokal i närheten av Coop och Nordic Wellness gym i stan. Bakom företaget finns Carina Carlström och hennes man Johan. Carina driver bageriet och Johan finns med och stöttar upp med administration och annat bakom kulisserna.

-- Vi hade bott utomlands några år och när vi skulle flytta hem fick jag jobb som bagare i Laholm. Vi trivdes så bra i området, med närheten till havet och naturen, så vi ville stanna. Samtidigt växte tankarna på att starta något eget, och när vi hittade lokalen vi har nu så bestämde vi oss för att satsa, säger Carina.

Inredningen harmonierar med husets yttre. Foto: Carina Nilsson

Företaget fick en bra start och har satsat på att göra allt från grunden. De fick snabbt stamkunder och ett gott rykte som spred sig till Östra Karup och till Manne Dahlberg, som driver Ernst Interiör med flera bolag.

Manne hade precis fått klart det gamla bostadshuset som hör till gården. Huset har renoverats med varsam hand och exteriören för tankarna till Astrid Lindgrens Småland.

Carina Carlström och Cornelia Beckman, som ska jobba i caféet, håller på att ställa i ordning. Foto: Carina Nilsson

– Jag hade besökt bageriet i Laholm och de hade väldigt goda grejor och trevlig personal. Vi har inga resurser eller kunskaper för att driva caféet själva men jag kände att det här kunde vara rätt personer att driva det, säger han och fortsätter:

– Vi tror att ett café blir ett bra komplement till våra övriga verksamheter. Många reser långt för att besöka oss och att köpa möbler är ofta både ett stort och dyrt beslut – då kan man fundera en stund över en fika innan man bestämmer sig.

Carina Carlström blev väldigt förtjust i miljön på Ernst interiör där hönsen får gå fritt bland besökarna. Foto: Carina Nilsson

Carina och hennes man var glada åt erbjudandet men de behövde lite betänketid.

–Vi har nästan precis startat i Laholm, men vi insåg att det var ett väldigt bra erbjudande. Lokalen är fantastisk och vi tänker att vi kan kombinera våra verksamheter på ett bra sätt. I Laholm har vi mest kunder som köper bröd och bullar på morgonen medan verksamheten i Östra Karup startar lite senare på dagen. Vi kommer att baka allt i Laholm, säger Carina.

Den 14 juli har caféet smygpremiär och därefter kommer de att jobba in verksamheten efter hand.

– Vi får känna oss lite för vad folk vill ha och vad som efterfrågas, hembakade våfflor vill vi ha men vi ska först ta fram ett bra recept. Vi vill ju göra allt från grunden så vi kommer att utveckla verksamheten efterhand, säger Carina.

Huset innan renoveringen. Foto: Privat

Huset har renoverats både in- och utvändigt och för tankarna till Astrid Lindgrens sagovärld i Småland. Foto: Carina Nilsson