ÖSTRA KARUP 2022-06-20 KL. 11:30

Ny barnpool lyfter Skummeslövsbadet

Av Carina Nilsson

I år får de små barnen en alldeles egen pool på Skummeslövsbadet. Barnpoolen är helt nybyggd och kommer att öppnas under midsommarveckan.

Nilla och Micke Mathiasson, som driver Båstad camping, arrenderar Skummeslövsbadet och har många planer på hur badet ska utvecklas.

Ny barnpool lyfter Skummeslövsbadet
Bo Brink och Åke Hantoft sitter i styrelsen för den ideella förening som äger Skummeslövsbadet, gläds åt att badet fått en ny barnpool. Foto: Carina Nilsson

Ägare till Skummeslövsbadet är den ideella föreningen Skummeslövsbadets Utveckling - Ideell Förening. När Laholms kommun förra året gick in som borgenär för ett lån till föreningen kunde de börja utveckla badet.

– Högst upp på önskelistan sedan många år tillbaka fanns en barnpool. Med lån och hjälp av sponsorer kunde vi bygga den, säger Åke Hantoft som är ordförande i den ideella föreningen som äger badet.

Badet har också tidigare försetts med en badrullstol och en lift för funktionshindrade, berättar Bo Brink som är styrelsemedlem i Skummeslövsbadet. Han har under flera år arbetat för att öka tillgängligheten till bad- och strandliv för personer med funktionsvariation.


Nilla och Micke Mathiasson arrenderar Skummeslövsbadet. De driver sedan tidigare Båstads camping. Foto: Carina Nilsson


– Nu kan vi erbjuda den som är rullstolsburen att bada på ett säkert sätt. Det känns jättebra att vi gör det tillgängligt för alla, säger han.

Föreningen har även lämnat över driften av badet till en privat arrendator. Nilla och Micke Mathiasson, som driver Båstad camping, driver nu också Skummeslövsbadet.

– Vi blev tillfrågade om vi kunde tänka oss att ta över badet, och det ville vi gärna. Vi började lite grand förra året men i år är första gången vi kan köra hela säsongen, säger de.

Nilla och Micke har bland annat helrenoverat köket och toaletterna. Genom att sätta in fler fönster i väggen västerut skapades ett helt nytt blickfång mot havet. Intresset för deras simskola har varit stort och de satsar också på glassbar och enklare servering.

–Vi vill få badet till en naturlig träffpunkt där alla känner sig välkomna till humana priser. Vill man bara äta, eller ta en glass utan att bada, ska man kunna göra det. Vi vill också knyta ihop den här fantastiska kustremsan mellan Skummeslöv och Båstad, och har ett litet tåg som man kan åka med. Vi ser massor av utvecklingsmöjligheter i det här och på sikt hoppas vi kunna förlänga säsongen, säger Nilla.


Med badrullstol och lift kan även den som är rullstolsburen njuta av ett dopp på Skummeslövsbadet. Foto: Carina Nilsson


Strax intill badet har länsstyrelsen också skapat en promenadslinga i naturreservatet Skummeslöv, och kommunen bygger en servicebyggnad som ska inrymma toaletter, dusch och omklädningsrum. Föreningen bakom badet har också ytterligare planer för bassängområdet.

-- Vi vill bygga en bastu med plats för ett fågelskådartorn längst upp. Under hösten är det ofta många fågelskådare i Skummeslöv, ett torn här hade varit perfekt, säger Bo Brink.