Klik venligst
ÖSTRA KARUP 2023-02-22 KL. 06:00

Nytt utegym klart i Östra Karup

Av Peter Jakobsson

Kommunens nyaste utegym är beläget i Östra Karup uppe vid pulkabacken och boulebanan. Där finns nu ett modernt och tåligt utegym som passar för styrketräning men även för att träna balans och rörlighet.

Nytt utegym klart i Östra Karup
Fritidschef Magnus Andersson visar hur en maskin för rörelseträning fungerar på det nya utegymmet i Östra Karup. Foto: Peter Jakobsson

– Det är roligt att vi fått klart utegymmet i Östra Karup och jag hoppas nu att många vill komma och använda det. Kanske inte just i dag men när det är finare väder, säger Magnus Andersson, fritidschef på Båstads kommun, när vi inspekterar nya gymmet med plus 3 grader i luften och stark kall vind från väster.

Tanken var att utegymmet skulle vara färdigt under 2022 men det blev lite försenat och nu är det ju 2023 när utegymmet är färdigt och redo att användas.
– Vi räknar det som kommunens 2022-gym, säger Magnus.

Planen är att kommunen ska färdigställa ett utegym per år tills alla sex tätorter har varsitt.
– Nästa att bygga blir i Förslöv eller Grevie, vi håller på att utreda vilket det blir nu, säger Magnus.

Utegymmet i Östra Karup ligger uppe vid pulkabacken i toppen av Månstensvägen. Precis bredvid boulebanan är det byggt. Underlaget är ett typ av konstgräs och själva gymmets redskap är robusta och byggda av stål.
– Alla delar är väl förankrade ner i gjutna fundament, förklarar Magnus Andersson som på detta sätt hoppas att gymmet får stå länge utan att utsättas för skadegörelse.

På platsen finns det redskap för att styrketräna men det finns även redskap för att träna på rörlighet och balans. Vid alla redskap finns det skyltar som visa exempel på övningar som man kan göra.
– Det finns även QR-koder man kan skanna för att få ännu fler tips på övningar, påpekar Magnus och visar koden mitt på skylten.


Tydliga skyltar tipsar om många olika övningar som man kan göra på utegymmet. Foto: Peter Jakobsson


Några av ställningarna på utegymmet går alldeles utmärkt också att använda för att leka och klättra i.
– Även det är ju träning, säger Magnus. Man kan göra nästan vad som helst på utegymmet om man bara har lite fantasi.

Marken runt utegymmet är fortfarande geggig från bygget men det kommer växa till sig när det blir vår. En grusad gång utan hinder finns fram till utegymmet så även rullstolar kan dras dit.

Än finns ingen belysning vid utegymmet men det är på gång och kommunen för diskussioner om detta med Södra Hallands Kraft som äger elnätet i området.
– Vi ska sätta upp belysning som är tänd under vissa timmar på dygnet, lovar Magnus.


Utegymmet har blandade redskap och ställningar för att träna styrke, rörlighet, balans eller bara att leka helt fritt med. Fritidschef Magnus Andersson är nöjd med resultatet av kommunens nyaste utegym i Östra Karup. Foto: Peter Jakobsson