ÖSTRA KARUP 2022-12-01 KL. 13:30

Östra Karup får sin första hedersmedborgare

Av Carina Nilsson

Politikern Thomas Andersson (L) har utsetts till hedersmedborgare i Östra Karup. Utmärkelsen fick han under en sammankomst i Östra Karups bygdegård under onsdagskvällen.
– Han har gjort så otroligt mycket bra för vår by, säger Bengt Bengtsson som är ordförande i Östra Karups Byaråd.

Östra Karup får sin första hedersmedborgare
Bengt Bengtsson från Östra Karups Byaråd överlämnar utmärkelsen och blommor till Thomas Andersson. Foto: Privat

Ordförandena i de båda föreningarna Östra Karups Byaråd och Östra Karups bygdegård hade beslutat sig för att överraska Thomas Andersson under onsdagskvällen.
– Jag och Johanna Lundqvist Björn, som är ordförande i bygdegårdsföreningen, pratade om att vi borde göra något nu när Thomas har bestämt sig för att trappa ner politiken så vi bestämde oss för att utse honom till hedersmedborgare i Östra Karup, säger Bengt Bengtsson.

Thomas Andersson har bland annat varit kommunfullmäktiges ordförande och han har även varit kontaktperson för byaråden.
– Kommunen fick pengar från ett Leader-projekt för att starta byaråden och Thomas har sedan hållit i kontakten med oss, han hjälpte till att söka bidrag och mycket annat. Han har varit ett otroligt fint stöd för oss i allt arbete våra föreningar har gjort för byn, säger Bengt Bengtsson och tillägger:
– Dessutom sjunger han väldigt bra, vilket han har visat när vi har haft olika fester och sammankomster.


Thomas Andersson har utsetts till hedersmedborgare i Östra Karup. Foto: Privat


Thomas har också hållit i det så kallade borgmästarkaffet där nyinflyttade har hälsats välkomna till Bjäre. Han har även engagerat sig i den långvariga kampen för en cykelväg mellan Östra Karup och Hasslöv.
– Den kampen har vi i de båda byarna fört i snart 40 år, men även här har Thomas varit en bra kontakt och ställt upp för vår by, säger Bengt Bengtsson.

Under onsdagskvällen var Thomas Andersson inbjuden till Östra Karup för att prata om julbaket förr.
– Vi brukar ha en tillställning som vi kallar för Julens kakor. Thomas ska berätta om hur man bakade till julen förr, och vi är flera stycken som tar med oss olika sorters julkakor, säger Bengt Bengtsson.

Thomas fick både motta en tavla och blommor från de båda föreningarna i samband med att han tilldelades utmärkelsen.
– Det var verkligen en överraskning. Jag blev både väldigt glad och lite rörd över detta. Det var ganska mycket folk i bygdegården, jag höll ett litet föredrag om julens kakor, och sedan kom detta. Jag skickade en bild till mina barn och skrev att det var det finaste jag har fått, säger han.

Thomas har nyligen lämnat politiken i Båstad, men han kommer att vara en av sju personer i kommunrevisionen.
– Vår uppgift är att granska verksamheten och se till att det är ordning och reda. Min politiska erfarenhet kommer att vara till stor nytta, säger han.


Motiveringen till utmärkelsen:
Thomas Andersson har under många år engagerat sig Östra Karups föreningsliv. Han har under denna tid varit oss behjälplig med att hålla god kontakt med vår kommun. Han var initiativtagare till bildandet av Byaråd i alla kommunens byar. Han har glatt oss också som tomte vid julskyltning samt en god sångare vid våra byamiddagar.