Klik venligst
ÖSTRA KARUP 2022-03-21 KL. 06:00

Pizzakvällar och babydisco ger nytt liv i bygdegården

Av Carina Nilsson

Långt ifrån alla bygdegårdar har en egen vedeldad bakugn. Men i Östra Karups bygdegård finns en och föreningen lockar nu byborna med vedugnsbakad pizza, babydisco och mycket annat.

– Nu känns det som om folk äntligen vågar komma tillbaka efter pandemin, säger Johanna Lundqvist Björn som är ordförande i bygdegårdsföreningen.

Pizzakvällar och babydisco ger nytt liv i bygdegården
Alice Holmström med Alva och Johanna Lundqvist Björn ser fram emot att baka pizza i bygdegårdens vedeldade ugn. Foto: Carina Nilsson

Östra Karups bygdegårdsförening fick i likhet med de flesta andra bygdegårdar ställa in nästan all verksamhet under pandemin. Nu vågar de hoppas och tro att det är över och satsar på ett brett program som ska tilltala många olika åldrar.

– Renoveringen av lokalen blev klar 2018, och bara två år efter det kom pandemin. Vi har haft lite utomhusaktiviteter men räddningen för oss blev att vi har hyresgäster på ovanvåningen – bland annat Vävstugan, säger Johanna Lundqvist Björn.

Inför våren och sommaren har de satt ihop ett digert program med många olika aktiviteter.

– Nu känns det som att folk vågar sig ut igen, även de äldre. Och vi vill verkligen att bygdegården ska vara en träffpunkt för alla i byn, säger Johanna och får medhåll av Alice Holmström som flyttat till Östra Karup från Göteborg.

– Vi är många småbarnsfamiljer i byn, och det är många som flyttar hit. Genom aktiviteterna i bygdegården har jag lärt känna flera andra med små barn och det finns en fin gemenskap i byn, säger hon.


I samlingssalen ordnas både disco och filmvisning. Lokalen hyrs också ut till privata fester berättar Alice Holmström och Johanna Lundqvist Björn. Foto: Carina Nilsson


Föreningen har bland annat fått fart på husets gamla vedeldade bakugn. Den 22 april blir det pizzakväll med vedugnsbakad pizza.

– Vi fick medel från Sparbanken Gripen för att fixa till ugnen. Nu har vi provat att både baka bröd och pizza i den så vi känner oss redo att våga börja grädda pizza till matgäster, säger Johanna.

– Vi har också två personer i föreningen som är duktiga på att elda ugnen, det är ju en konst i sig, och två kockar som hjälper till med pizzabaket, säger Alice.


Bygdegårdens gamla vedeldade ugn har provkörts med gott resultat. Foto: Johanna Lundqvist Björn.


På vår- och sommarprogrammet finns även sopplunch, musikquiz och bokprat.

– Dessutom har vi fått medel från Socialstyrelsen för att motverka ofrivillig ensamhet, och till påsk ska vi ha en lunch för äldre som är ensamma. Av förklarliga skäl har det inte blivit så mycket sådant under pandemin, men vi hoppas det ska bli uppskattat nu, säger Johanna.