Klik venligst
ÖSTRA KARUP 2024-07-01 KL. 12:59

Ridskolan räddades i sista stund

Av Carina Nilsson

Båstads ridklubb har varit nära att få lägga ner verksamheten på grund av dålig ekonomi. Men nyligen beviljades de ett amorteringsfritt lån av kommunen med hjälp av en handlingsplan.
– Det är verkligen inte roligt att ta de här besluten, men nu hoppas vi att det ska ge resultat, säger ordförande Marita Mårtensson.

Ridskolan räddades i sista stund
Marita Mårtensson har fått ta en rad tuffa beslut på grund av föreningens ekonomi men hon hoppas att ridklubben ska komma på fötter nu. Foto: Arkiv

Marita Mårtensson tog över ordförandeskapet i Båstads ridklubb i våras och sedan dess har hon fått ta beslut om flera tuffa åtgärder för att få ekonomin på fötter.

– Det började med att tävlingsverksamheten gick ner under pandemin och klubben tappade intäkter. Sedan kom inflationen och kriget i Ukraina som ledde till enorma prisökningar på foder, strö och annat som hästarna behöver. Dessutom ökade räntan på lånen på anläggningen. Det är inte roligt att behöva ta de besluten som vi har gjort, men det var helt nödvändigt om vi över huvud taget skulle kunna ha verksamheten kvar, säger hon.

Föreningen har bland annat tvingats att skära ner på personal och höja boxhyran för de som har hästar inackorderade.

– Vi har inte tagit ut alla kostnadsökningarna tidigare, men nu höjer vi priset och där ser det bra ut då vi har hyrt ut alla boxar, säger Marita.

Ordföranden har själv gått in och betalat för en häst till ridskolan och gett ridklubben ett amorteringsfritt lån.

– Vi behöver fler hästar för att inte de vi har ska behöva jobba för hårt i ridskolan. Vi letar nu efter fler foderhästar som kan fungera och trivas hos oss, säger Marita.

Föreningen ska också hyra ut sin klubblokal för möten och andra sammankomster. Det pågår även diskussioner om ett samarbete med Realskolan i Halmstad.

– Vi har också ordnat en bakluckeloppis som vi ska ha igen. Dessutom jobbar vi i styrelsen och medlemmarna mer ideellt. Alla måste hjälpa till om det här ska lyckas.

Marita Mårtensson hoppas nu att ridskolan går roligare tider till mötes.

– Vi har nästan lika många elever som börjar till hösten och den här verksamheten är så viktig för många människor, inte minst barn och unga. Vi var tvungna att svälja många tuffa åtgärder men annars hade verksamheten inte överlevt, säger hon.