Klik venligst
ÖSTRA KARUP 2024-04-02 KL. 06:00

Ridskolans hopp: skänk en peng till en ponny

Av Carina Nilsson

Båstads ridklubb har startat en insamling på sociala medier för att kunna köpa in en ny ridskoleponny.
Föreningen har också fått en ny styrelse som gör ett omtag för att få ordning på klubbens ekonomi.

Ridskolans hopp: skänk en peng till en ponny
Ewa Szreder är verksamhetsansvarig på Båstads ridklubb och Marita Mårtensson ny ordförande. Tillsammans försöker de lösa ridskolans svåra ekonomiska situation. Foto: Carina Nilsson

Marita Mårtensson är ny ordförande i styrelsen för Båstads ridklubb.

– Jag började på en av kurserna för 65-plussare som ridklubben ordnade, och jag har ett barnbarn som rider. Det var en ny värld som öppnade sig för mig – jag trivs jättebra i stallet och med hästarna men kommer också in med lite nya ögon, säger Marita som är ingenjör och tidigare har drivit eget företag under många år.

Som Bjäre NU tidigare har berättat om brottas ridklubben, i likhet med många andra ridskolor, med stora kostnadsökningar de senaste åren. Det gäller allt från foder och strö till el och räntekostnader.

– Vi snålar och sparar på alla sätt vi kan, men det får inte gå ut över hästarnas välfärd. Hästarna måste må bra för att orka jobba i ridskolan, säger Ewa Szreder.

Just nu behöver de en ponny till i verksamheten. Det är också ett måste för att kunna ta in fler elever.

– Det ställs höga krav på en ridskolehäst och de måste trivas med arbetet här för att det ska bli bra. Ibland behöver man byta ut hästar och ponnyer på grund av ålder eller andra skäl, säger Ewa Szreder.

En ny ponny som är tillräckligt utbildad för att fungera i ridskolan kostar åtminstone 75 000 kronor.

– En av våra nya styrelsemedlemmar har startat en insamling på sociala medier för att samla in pengar. Hittills har vi bara fått in 1000 kronor, men alla bidrag är välkomna både små och stora, säger Ewa Szreder.

Marita Mårtensson började i ridskolans grupp för 65-plussare. Nu är hon nybliven ordförande och lägger bland annat tid på att hjälpa till med stallsysslorna. Foto: Carina Nilsson

Marita Mårtensson har också startat ett arbete där hon och övriga i klubben jobbar på att få i gång olika aktiviteter.

– Det här är den enda kommunala ridskolan på hela Bjäre och den är viktig för många barn. Vi måste vara rädda om den och göra allt vi kan för att den ska finnas kvar, säger hon.

Den nya styrelsen kommer att vara en arbetande styrelse.

– Vi har tvingats säga upp en anställd på anläggningen och får jobba mer ideellt. Jag är själv här och mockar ett antal gånger i veckan nu och håller i en massa kontakter, men jag tycker det är roligt och jag har tid som pensionär, säger Marita.

Hittills har föreningen klarat sig genom att ta av eget kapital.

– Men det går inte i längden. Nu måste vi hitta sätt att få verksamheten att gå runt ekonomiskt och bygga upp en buffert igen, säger Marita.

Förra året började föreningen att sälja Bingolotter, vilket gav ett bra tillskott, och det kommer man att fortsätta med. De ska också arrangera fler enklare tävlingar och aktiviteter som kan ge pengar.

– Det tuffa just nu är att alla föreningar försöker på samma sätt. Jag tror att vi också måste tänka utanför boxen. Vi kanske kan kontakta andra föreningar som skulle kunna tänka sig att stötta oss under en arbetsdag till exempel, eller se om det finns frivilliga som vill hjälpa till ibland, säger Marita.

Hon ska också träffa kommunens fritidschef.

– Vi behöver ha en dialog med kommunen och se om vi kan få någon hjälp därifrån, kanske ett amorteringsfritt år eller liknande. Får vi inte ordning på ekonomin så kommer inte den här ridskolan att överleva i längden och det vore väldigt tråkigt. Det är en betydelsefull verksamhet, säger Marita.