ÖSTRA KARUP 2022-09-30 KL. 16:30

Roliga aktiviteter ska få fler elever att röra på sig

Av Carina Nilsson

Det var full aktivitet på skolgården i Östra Karup under fredagsförmiddagen när skolan deltog i Idrottens dag och 170 elever testade olika aktiviteter.

– Målet är att få eleverna i rörelse men det är minst lika viktigt att de har roligt, säger fritidsledare Jesper Fröidh.

Roliga aktiviteter ska få fler elever att röra på sig
Eleverna satte fart på käpphästarna för att plocka poäng. I gruppen fanns elever från flera olika årskurser för att eleverna också skulle få lära känna fler elever. Foto: Carina Nilsson

Östra Karups skola får fler elever för varje år. Under Idrottens dag passade personalen därför på att dela in eleverna i åldersblandade grupper för att fler elever skulle kunna lära känna varandra.

– Vi har delat in dem i olika grupper med elever från årskurs F-5, där femmorna får ta ansvar som gruppledare. Eleverna får sedan prova på olika aktiviteter där de kan samla poäng. Vi vill få dem att röra på sig under lekfulla former, säger Jesper Fröidh.

Elevgrupperna fick sedan ta sig runt på olika stationer där de bland annat kunde prova på att göra ett ”nöjd Fröidh-hopp”.


Gasan gjorde ett nöjd Fröidh-hopp. Det viktigaste var inte att hoppa högt utan att vara nöjd med sitt hopp. Foto: Carina Nilsson


– Det viktigaste är inte att hoppa högst eller stiligast, det viktigaste är att vara nöjd med sitt hopp och att det syns att man är glad och nöjd, förklarar Jesper Fröidh.

Gasam, som går i årskurs ett på skolan var mycket nöjd med sitt hopp.

– Jag tycker det är roligt att gå i skolan, men spela fotboll är allra roligast, säger han.

Ute på skolgården kunde eleverna bland annat prova på att spela fotboll, köra en bana med små cyklar eller testa motorikbanan. Det fanns också en hinderbana med käpphästhoppning.

Emil, som går i ettan, satte full fart runt käpphästbanan.


Jesper Fröidh är fritidspedagog på Östra Karups skola och samordnare för Idrottens dag. Foto: Carina Nilsson


– Det var kul, men det roligaste idag var att spela fotboll, säger han.

Storasyster Klara, som går i fjärde klass, gillade käpphästhoppningen bäst.

– Det var kul, men allra roligast skulle det vara att hoppa med en riktig häst. Jag går på ridskola och har bara hoppat över bommar på marken än, men det är väldigt roligt, säger hon.

Fakta: Idrottens dag arrangeras av Riksidrottsförbundet i skolor över hela Sverige och är en del av EU-satsningen European School Sports Day. I år inföll dagen den 30 september.
I Skåne medverkar över 25 000 barn på 90 skolor och syftet är att inspirera till mer fysisk aktivitet hos barn och unga med olika metoder.