ÖSTRA KARUP 2023-02-19 KL. 13:10

Rune har hand med trä

Av Carina Nilsson

Rune Johansson har jobbat med trä i hela sitt liv. Som snickare har han byggt både hus och en egen båt.
Sedan han blev pensionär har han dessutom börjat tälja i trä. Med händer och kniv mejslar han fram både människor och djur från en träbit.

Rune har hand med trä
Kronblom växer fram ur Runes händer. Foto: Carina Nilsson

För tillfället är Rune Johansson betydligt mer stillasittande än vanligt på grund av en skada i benet.
– Jag trampade fel och måste nu hålla mig i stillhet i sex veckor. Men då är det tur att man har en sådan här hobby, säger Rune och syftar på träsnidandet.

Rune har tidigare varit snickare och varit med vid många stora husbyggen. Han har också byggt sitt och hustruns egna hus i Östra Karup och snickrat en stor del av möblerna i hemmet.
– Jag har både jobbat på snickerifabrik och ute på byggen. Jag har byggt många hus på Bjäre men också hållit på med fönstertillverkning och renovering av fönster. Jag har också byggt min helt egna båt, men efter det sade min hustru att jag fick räcka med stora projekt. Båtbyggandet tog väldigt mycket tid, säger han.


Rune Johansson tillsammans med gode vännen Jan-Erik Hansson. Jan-Erik har också blivit porträtterad i trä. Foto: Carina Nilsson


För några år sedan testade Rune att börja snida i trä tillsammans med några vänner.
– Vi bestämde oss för att prova helt enkelt. Vi började med en enkel träsked och sedan gick jag vidare med att snida djur och gubbar, säger Rune.

Rune visade sig ha talang och efter hand har han avbildat både vänner och mer kända ansikten. Mycket av inspirationen kommer från naturen. På väggen i hans snickarverkstad hänger ett bo med en spillkråka med två ungar som Rune också har snidat.
– Jag är mycket ute i skog och mark eftersom jag både jagar och fiskar. Det som blev boet till spillkråkan och hennes ungar hittade jag ute i naturen, säger han.

Efter att ha fått till ett antal stående gubbar vill Rune nu börja testa att göra figurer i rörelse eller som arbetar på olika sätt.
– Det är snäppet svårare att få till, säger han.


Några av Runes träsnidade gubbar. Foto: Carina Nilsson


Träet som Rune täljer i är oftast lind.
– Det är alla täljares favorit eftersom det är jämnt och ganska mjukt. Det är svårt att göra om när man täljer, skär man fel så kan hela figuren vara förstörd.

Hur mycket tid han lägger på sin hobby varierar.
– Det är det bästa med att vara pensionär, att man styr sin tid själv. Många säger att de ska inte göra ett dugg när de blir pensionärer, men det är nog det sämsta. Man behöver en hobby som intresserar en och gärna något som håller en igång både fysiskt och socialt, säger han.

För ett par veckor sedan var Rune också med i sin första utställning. Vännen Jan-Erik Hansson övertalade honom att delta i Östra Karups minnesvårdsförenings vernissage med lokala hantverkare.
– Jag har sagt flera gånger att han måste ställa ut sina figurer någon gång, och till sist gick det. Det är inte många som har en sådan talang och kan skapa en figur med bara en träbit och en kniv, säger Jan-Erik.