Klik venligst
ÖSTRA KARUP 2024-02-28 KL. 06:00

Tonåringar nekar till hälerianklagelser

Av Rickard Gustafsson

När en moped stals i Östra Karup gick ägaren ut med en efterlysning på Facebook och informationen ledde till att två tonåringar kunde gripas. De står nu åtalade misstänkta för häleri, men nekar till anklagelserna och hävdar samstämmigt att de precis ”hittat mopeden” och att de tänkt att leta upp ägaren. Teknisk bevisning pekar dock åt annat håll.

Tonåringar nekar till hälerianklagelser
När mopeden som stals i Östra Karup hittades i ett garage utanför Laholm var den grönlackerad. Färgen hade dock knappt hunnit torka och under det gröna lagret fanns den blå ursprungsfärgen. Foto: Polisens förundersökning

Under en helgnatt i slutet av juni förra året stals en blå moped, av märket Honda, på en garageuppfart i ett bostadsområde i Östra Karup. Händelsen polisanmäldes och utredningen lades omgående ned i brist på bevis.

Ägaren gick ut med bilder och information om stölden i en grupp på Facebook för mopedintresserade och bad medlemmarna att hålla utkik.

Bara något dygn senare fick en av medlemmarna i fb-gruppen syn på den stulna mopeden i närheten av Mellby Center i Mellbystrand. Två tonåringar satt på mopeden och körde i riktning mot Laholm och vittnet beslutade sig för att skugga mopeden och ringde samtidigt till ägaren.

Trippen gick till en gård i Mellby där tonåringarna körde in i ett garage. Ägaren anslöt och tillsammans konfronterade dem de misstänkta mopedtjuvarna och hittade mopeden som nu var ommålad i grön färg.

Polisen larmades till platsen och särade genast på tonåringarna så att de inte skulle hinna prata ihop sig. Ägaren kunde, genom bilder på motornumret, bevisa att den omlackerade mopeden var hans och polisen kunde överlämna moppen till dess rättmätige ägare.

I förhör hävdar tonåringarna att de hittat mopeden vid en bro bara några timmar innan polisingripandet och berättade att de hade för avsikt att leta upp ägaren. Det tror inte åklagaren.

En hyggligt trovärdig historia, om det inte varit för att polisen i en av tonåringarnas mobiltelefoner hittat bilder på den stulna mopeden – nedsparade ett dygn före det att ungdomarna uppgett att de hittat mopeden.

I polisens förundersökning framkommer också vittnesuppgifter om att det efter stölden spridits bilder och filmer på Snapchat där de misstänkta tonåringarna syns köra med mopeden. På en av bilderna ska det med text ha skrivits "nybaxad" (slang för nyligen stulen, reds anm.) samt efternamnet på ägaren. Det är dock material som polis och åklagare inte lyckats samla in.

Åklagaren har inga bevis för att de båda tonåringarna var de som stal mopeden, men yrkar på att de i stället ska dömas för häleri.

Båda de åtalade nekar till brott och står fast vid att de är oskyldiga.